Европска унија помаже 400 породица у Кладову

Заменик шефа Делегације Европске уније у Србији Оскар Бенедикт истакао је да је ЕУ издвојила 130.000 евра за обнову породичних кућа и помоћ пољопривредним произвођачима који су претрпели штету у поплавама 2014. године у Кладову.

Бенедикт се састао са председником општине Кладово Драганом Будујкићем, са којим је предао пакете кошница пчеларима из овог краја, који су били погођени поплавама, наводи се у саопштењу.

"Помоћ пољопривредницима у источној Србији наставак је солидарности Европске уније у помоћи у отклањању последица поплава, а данас је 13 пчелара добило 91 кошницу да би наставили производњу меда и обезбедили боље услове живота за своје породице", истакао је Бенедикт.

Наглашава да ће помоћ ЕУ у Кладову добити 378 пољопривредних произвођача.

"Донације Европске уније веома су значајне за општину Кладово и њене грађане који су били погођени поплавама, а и у наредном периоду наставићемо сарадњу са ЕУ", рекао је председник општине Кладово Драган Будујкић.

Породице Тошић, Лападатовић и Јоновић, које је данас обишао заменик шефа Делегације ЕУ, налазе се међу 16 корисника помоћи у Текији, чију обнову домова помаже Европска унија.

"За обнову након поплава у 2014. години, Европска унија је обезбедила 170 милиона евра, чиме је највећи донатор Србији за решавање овог изазова. До сада је више од 1.000 породица у погођеним областима добило пристојне услове за живот, а у току је обнова 15 домаћинстава и изградња једне нове куће у Текији", навео је Бенедикт.

Претходног дана посете источној Србији, Бенедикт је обележио завршетак пројекта комасационог подручја Радујевац у општини Неготин, и обишао комплекс винских подрума Рајачке пивнице, као и манастир Буково где је са братством манастира разговарао о развоју винарства у овом крају.

Као подршку Неготину у санирању последица поплава у Неготину, Европска унија обезбедила је 100.000 евра за изградњу две нове куће, обнову два домаћинства и подршку за 314 пољопривредних произвођача.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 92 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА.

Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и санацији клизишта, као и обнављању привреде и пољопривредне производње у више од 40 општина које су највише погођене поплавама.

Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП, АСБ, Дански савет за избеглице (ДРЦ), Аустријска развојна агенција (АДА) и Светска банка - у координацији са Канцеларијом Владе Србије за управљање јавним улагањима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије