Породилиште у Земуну добило апарат за проверу слуха код беба

Породилиште у Земуну добило је апарат за проверу слуха код беба, пошто је захваљујући изузетном успеху деветог Телетона РТС-а, одржаног 24. маја, прикупљен новац потребан за опремање свих преосталих породилишта у Србији тим апаратима.

Покровитељ те акције "Блиц фондације" – "Срце за децу" је Министарство здравља. Управник земунске болнице за гинекологију и акушерство Томислав Стефановић, изјавио је на свечаности уручења донације, да се нада да ће од сада свако дете које се роди у Србији моћи да чује свет око себе, наводи се у саопштењу "Рингијер Аксел Шпрингер Србија".

У Србији се годишње роди око 60.000 беба. Статистике показују да се трајна наглувост и глувоћа на узорку од 1.000 новорођених беба појављује код троје до петоро деце. Код деце код које је наглувост дијагностикована и рехабилитација започета пре навршених шест месеци живота, долази до знатно бољег и бржег развоја говора у односу на малишане код којих је наглувост откривена и рехабилитација започета касније.

"Оштећење слуха, које се манифестује као наглувост и глувоћа, представља један од најтежих хендикепа за људску јединку. Зато свако породилиште треба да има протокол за рану детекцију оштећења слуха управо у циљу превенције наглувости и глувоће, односно раног предузимања мера којима ће се омогућити неометен развој ове деце. Како својом акцијом управо то омогућавате, још једном велико хвала", истакао је др Стефановић пиликом уручења апарата.

Опремањем свих породилишта у Србији апаратима за рано откривање проблема са слухом код новорођенчади, Србија ће се придружити државама које већ спроводе рани скрининг слуха.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије