Биолог из Јагодине: Фабрика каблова врви од змија, има и поскока

Змија отровница поскок, дугачка 70 центиметара, нађена је прегажена на регионалном путу Јагодина–Рековац, око 100 метара од првих кућа у насељу Колонија Ђурђево брдо, у близини старе Фабрике каблова.

Биолог Бобан Станковић тврди да је активност гмизаваца условљена спољном температуром, када са топлим временом постају активнији.

Поскок је највероватније дошао са оближњег каменолома "Лештар", тврди Станковић у писаној изјави за медије и напомиње да напуштени погони Индустрије каблова у Јагодини "врве" од змија.

Станковић позива на опрез "јер је ујед поскока често смртоносан, а код старијих особа и деце смрт је готово загарантована у случају неправовремено пружене лекарске помоћи".

Иако је прво пролећно појављивање поскока у том делу Поморавља, после зимске хибернације, забележено још у марту на Јухору и Црном врху, дуг период променљивог времена и често прохладног, мало је успорио уобичајене пролећне активности змија, објашњава Станковић.

"У сезони парења, у априлу и мају, у потрази за партнером, они су и агресивнији", истиче Станковић и напомиње да се "по топлом сунчаном дану обично сунчају, а увече су активнији када се могу срести у насељеним местима".

"Честе кише, бујна вегетација, пораст популације мишоликих глодара повећали су и бројност змија", истиче Станковић и додаје да је "због смањеног броја птица грабљивица, смањена регулација бројности змија".

Поскоци се појављују и на местима где су били реткост и због тога сусрети са њима су све чешћи и треба бити опрезан, истиче Станковић.

Посебно је скренуо пажњу на опрезност грађанима насеља Лештар, Бресје, Мајур и Колонија Ђурђево брдо у Јагодини.

Као "најбољу" превенцију истакао је кошење траве и корова у двориштима и на јавним површинама и санацију дивљих сметлишта како би се смањило присуство глодара и места за скривање змија.

Станковић подсећа да је у околини Јагодине и самом градском насељу регистровано пет врста змија: белоушка, рибарица, обични смук, смукуља и поскок. Само је поскок отровница.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара