Вулин: Укрупњавање синдиката је у интересу државе

У Србији постоји 24.000 синдикалних организација, свакако нису сви репрезентативни, нити функционални и у највећем интересу државе је да се синдикална сцена у Србији укрупни, каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Александар Вулин је, на Првом конгресу Конфедерације слободних синдиката, рекао да неки од синдиката који постоје нису репрезентативни.

"То нису све синдикати, него синдикалне организације које имају једног председника, печат, потпис и жиро рачун. Наравно нису сви репрезентативни, нити је толика већина синдиката функционална. Они суштински не постоје", рекао је Вулин.

Истиче да треба да буде мање синдиката, али синдиката који заиста заступају раднике и који заиста највећи број запослених могу да прикажу као своје чланове.

Како каже, нада се да ће синдикална сцена у будућности ићи управо у том правцу, ка укрупњавању и у правцу да постоје синдикалне централе које заиста заступају највећи број запослених.

"Колико буде добро у држави, толико ће бити добро синдикату. Колико синдикат буде допринео бољитку државе, толико ће бити добро члановима синдиката. Ми са Конфедерацијом сарађујемо, учествујемо у неким законским предлозима, високо ценим и стручност тих људи и њихов однос према држави, према свему што ради Влада Србије", рекао је министар.

Додао је да је Конфедерација веома значајан синдикат, који заступа у највећем делу раднике запослене у јавним предузећима, у јавном сектору, као и да је његово данашње присуство првом конгресу Конфедерације начин да држава искаже поштовање према свим људима који су чланови тог синдиката и да им се каже да држава синдикат не доживљава као противника.

"Ми смо савезници, налазимо се на истој страни. Некада се разумемо више, некада мање, али смо увек на истој страни", закључио је министар.

Председник Конфедерације слободних синдиката Ивица Цветановић рекао је да се на Првом конгресу Конфедерације слободних синдиката бирају нови органи синдиката, Статут и Надзорни одбор, те да је тема конгреса положај запослених у Србији, а да је присутни министар Вулин на самом конгресу водио квалитетан социјални дијалог око свих проблема који их тиште и да су добијали праве одговоре од државе.

"Левица је и борба за повезивање радног стажа"

Mинистар Вулин је рекао и да ће до краја године 15.000 људи отићи у пензију, зато што им је повезан радни стаж, а да се прошле године пријавило само 952 радника.

Када Министарство рада издејствује да се нађе још новца и продужи уредба о повезивању радног стажа, е то је левица, изјавио је Вулин.

"Није херојски, не звучи, нико ме неће изљубити због тога, ставити моју слику на барикаде, рећи - ти си наш левичарски вођа, али, до краја године, 15.000 људи отићи ће у пензију, зато што смо се изборили да се повеже радни стаж, а прошле године, пријавило се само 952. Само 952 човека затражила су да им се повеже радни стаж", рекао је Вулин на Првом конгресу Конфедерације слободних синдиката.

Наглашава да је левица када се види то, па се каже - хајде да се изборимо иако је већина озбиљних људи рекла да им то није у интересу и да неће да повежу радни стаж, не занима их.

"А ти се онда избориш и то урадиш. Левица је кад по први пут прихватиш раднике из пропалих приватизација на социјални програм. Ниједна једина влада пре ове, пре овог министарства, то није урадила никад, него је свака рекла - у складу са законом, по тржишним условима", истакао је министар.

Тврди да је његово Министарство прво које је било на становишту да радник није трговао, није он продао своју фирму, није лоше трговао, уништио своју фирму и да је пре владало мишљење да постоји приватни газда и да држава нема везе са тим радницима из приватизација.

"Ово је прво Министарство које је рекло - чекај, није радник трговао, дај да не буде кажњен због тога што је имао несрећу да буде у тој фирми, па смо то урадили. Е то је левица, стрпљива, тиха, опет ништа од барикада, али погледајте колико хиљада људи је добило социјални програм због овога, зато што смо рекли- Не, хајде да променимо ту ствар", нагласио је Вулин.

Као пример изнео је да је прошле године због Инспекције рада запослено више од 12.000 људи на основу њихових решења.

"Затекли смо их на радном месту да раде "на црно", издали смо решење, казнили послодавца и он га је пријавио. Већи је хало ефекат када људи виде да се то стварно и континуирано дешава, онда боље да пријаве раднике пре него што дође инспекција. То је оно до нас, до нашег Министарства и то је оно што ми радимо", каже Вулин.
Наглашава да је у прва четири месеца ове године, пријављено више од 4.000 људи и истакао да није тачно да се не боре и да не раде.

"Мени није тешко да тражим помоћ од синдиката, некада је помоћ потребна. Док год су овако негативне тенденције на тржишту рада, док имате значајно већу понуду од потражње, наравно да ће се појављивати послодавци који ће то користити и злоупотребљавати, то је свима јасно. Против тога се боримо заједно. Резултат те борбе бићe када будемо имали значајно више радних места", сматра министар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара