Aстра: Забрињавајући проценат деце жртава трговине људима

У укупном броју идентификованих жртава трговине људима проценат броја деце иде и до 50 одсто, а доња граница се све више спушта и сада износи седам година, истиче Марија Анђелковић из организације Астра.

Анђелковићева је, на регионалној конференцији ''Заштита трговине људима - приступ заснован на правима жртава у пракси'', навела да су само три жртве трговине људима, у последњих 10 година у целом региону, оствариле право на накнаду штете за оно што су преживеле.

Наглашава да је за последњу деценију и по било много промена у трендовима трговине људима, да је сада највећи број домаћих држављана међу жртвама, као и да су то углавном жртве интернета.

Како је истакла, доминантна је сексуална експлоатација где су жртве жене девојчице, а све чешће се сусрећу и са мушкарцима који су жртве радне експлоатације и то најчешће у области грађевинске индустрије.

Такође, указала је да су трговци људима одавно променили свој однос и модел па се тако више трговина људима не може очигледно видети на улици, већ по приватним становима и затвореним клубовима.

"Не виђамо често, као раније, последице свирепог физичког злостављања над жртвама, али се зато свакодневно суочавамо са последицама психичке тортуре, уцене и претње које жртве проживљавају и које на њих остављају трајне последице", рекла је Анђелковићева.

Према њеним речима, недавна избегличка криза у региону поставила је нове изазове и дала још једну угрожену групу која је под огромним ризиком да буде увучена у ланац трговине људима и злоупотребљена у сврхе експлоатације.

Државе региона су од 2001. године дале свој одговор и то изменом постојећих у увођењем нових закона, дефинисањем кривичног дела трговине људима, као и креирањем и формирањем различитих тела и органа који се искључиво баве тим проблемом, сматра Анђелковићева.

Такође, тврди и да је започета регионална сарадња, али и сарадња државе и невладиних организација.

Ипак, Анђелковићева је рекла да има знатно мање индентификованих жртава у целом региону, а да је проблем и неадекватан смештај, непостојање смештаја за жртве, као и непостојање програма реинтеграције.

Као проблем наводи и то што жртве у судници седе као обични сведоци, сами, што им се додељују адвокати по службеној дужности који у другим поступцима заступају трговце људима.

Начелник Одељења за сузбијане прекограничног криминала и координатор за борбу против трговине људима Србије Митар Ђурашковић рекао је да је прави изазов да се спречи трговина људима, али и да се спашавају и пружа помоћ онима који су то преживели.

Ђурашковић напомиње да је МУП започео реформу јединица у борби против трговине људима, додајући да има више јединица које се у Србији боре против трговине људима.

"Јуче је завршен рад радне групе везано за промену систематизације и предлог новог полицијског одговора на сузбијање трговине људима и радне групе је да сви послови сузбијања трговине људима пређу у криминалистичку полицију", закључио је Ђурашковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије