Епидемија заразних болести због смањене вакцинације деце

Јак антивакцинални лоби, али и честе несташице вакцина, довели су до смањења броја вакцинисане деце и избијања епидемија заразних болести за које се сматрало да су искорењене. То није проблем са којим се суочава само Србија. Сличне проблеме имају и земље у региону, али и многе европске земље.

У недељи посвећеној имунизацији и вакцинацији, Светска здравствена организација поручује да је имунизација једноставан, безбедан и ефикасан начин да деца буду заштићена од одређених болести.

Иако у овом тренутку немамо епидемију неке болести коју вакцине спречавају, прошле године била је велика епидемија малих богиња. Ту заразну болест имало је више од 400 грађана Србије, а многи су имали и озбиљне компликације.

Институт "Батут" саопштава да је најмање вакцинисаних на југу, у Нишавском и Топличком округу, а да родитељи најчешће избегавају да вакцинишу дете ММР вакцином.

"Обухват вакцинације није у обиму који је предвиђен програмом и планом и који је неопходан да би се постигао колективни имунитет. Један број вакцина је испод 95 одсто. Добра чињеница ове године је да свих вакцина има у довољном броју, као и да немамо застоја у том смислу. На нама је да подигнемо свест о томе", објашњава директор Института "Батут" Драган Илић.

Недеља посвећена имунизацији и вакцинацији обележава се и у региону, па су се на конференцију у "Батуту" путем видео-линка укључили и епидемиолози из Сарајева, Загреба, Бањалуке. Проблеми у региону су исти, јак антивакцинални лоби, честе несташице вакцина, опречне поруке стручњака.

"Поред друштвених мрежа оно што је још већи проблем је да у тој кампањи учествује одређени број здравствених радника. Ако је неко у систему здравства не може да шири негативне информације, односно да одговара родитеље да вакцинишу своју децу", наводи Љубица Јандрић из Института за јавно здравство Републике Српске.

Горанка Лончаревић, шеф Одељења за имунизацију Института "Батут", апелује на све родитеље да правовремено вакцинишу децу у складу са календаром имунизације.

"Вакцине су безбедне и ефикасне, контролисане од стране Агенције за лекове. Вакцинација представља улагање у будућност", истиче Лончаревићева.

Имунолози и епидемиолози подсећају да обавезност вакцинације у Србији има дугу традицију, јер је још 1839. године Милош Обреновић увео обавезну вакцинацију против великих богиња, али и да је пре увођења вакцине против малих богиња, која је у примени скоро 50 година, у свету од морбила годишње умирало више од два и по милиона људи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара