Сваког дана једно дете у Србији оболи од рака

У Србији је преживљавање дечјег канцера мање за 10 до 20 одсто у односу на развијене земље, каже за РТС Ирина Бан из Српске мреже за борбу против дечјег рака – Удружење "Звончица".

Представници 45 европских родитељских удружења и лекари из Европског друштва педијатријске онкологије покушаће на данашњој конференцији да дају одговор на питање шта може и мора да се уради у борби против рака код деце.

Свакога дана једно дете оболи, сваке недеље једно дете изгуби борбу за живот, а годишње 350 малишана добије неку малигну болест. Најчешће оболевају од леукемије, рака костију и рака мозга. У зависности од тога када се открије лечења, проценат преживљавања је око 70 одсто.

"Србија као и поједине земље у Европи спада у ону групу у којој је преживљавање дечјег канцера мање за 10 до 20 одсто у односу на развијене земље. Нама је циљ да српска деца и млади оболели од рака имају једнаке шансе да преживе излечиве облике рака као и њихови вршњаци у Европи", каже за РТС Ирина Бан из Српске мреже за борбу против дечјег рака – Удружење "Звончица".

Истиче да много тога може да се промени, а да је добра вест да Србија има све ресурсе да унапреди здравство, поготово код деце. Потребна је међусобна комуникација унутар земље, институције и појединци много боље да комуницирају на вишем нивоу, истиче Ирина Бан.

Додаје да Србија нема приступ свим лековима, али и да фармација у свету нема финансијски интерес да улаже у нове лекове. "Код нас је проблем што многи нису регистровани, наши лекари много раде да са Фондом успоставе системе", рекла је Ирина Бан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се