Егзит и уметници: Вратити националисте у прошлост

Неформална група истакнутих уметника и јавних личности из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине упутила је, на иницијативу Егзит тима, отворено писмо јавности, у којем позива на супротстављање екстремној националнистичкој реторици, која је у последње време завладала регионом.

"Оне који траже националне поделе треба вратити у ту њихову прошлост, а 21. век препустити рођенима 90-их, обичним, вредним и поштеним људима, због којих ће та будућност поново бити светла", наводи се у њиховом обраћању јавности региона.

Групу, која се окупила под називом "Тиха балканска већина", између осталих, чине редитељи Оливер Фрљић и Кокан Младеновић, глумци Зоран Цвијановић, Сергеј Трифуновић, Ненад Окановић, музичари Ида Престер (Lollobrigida ), Дино Шаран (Лету Штуке), Немања Којић (Hornsman Coyote ), један од оснивача Отпора и гостујући предавач Харварда Срђа Поповић, оснивач Егзита Душан Ковачевић, директор Студентског културног центра Новог Сада Здравко Вулин, драматург и оснивач Миксера Иван Лалић, новинар и писац Бранко Росић.

У писму се наводи да заостала есктремна националистичка реторика, фашистичке пароле, ултра-десничарски јавни наступи и затезање односа у целом региону делују "као да смо сви колективно упали у времеплов, који нас вуче за нос унатрашке".

"Исток, запад, север, југ, сви су се редом развијали и јуришали у 21. век, док смо ми јуришали једни на друге у нечему што не приличи ни средњем веку", стоји у писму и додаје да оне рођене "под теретом 90-их" данас "трују заостале идеје оних којима је та деценија била најбоља икад".

"Зато им поручујемо као већина, она тиха, али несаломива, да сваки покушај распиривања подела и враћања живота уназад, више не може да прође", наводи се.

Уметници у писму поручују и да балкански народи треба да помажу једни друге и одупру се "хушкачима и лажним патриотама" који обмањују лаковерне да би их користили за своје "посланичке плате, фотеље".

"Њихово зло национализма успело је да расточи једно богато, срећно и праведно друштво, претворивши га у балканску џунглу у ком влада закон јачег, примитивнијег, лукавијег, беспризорнијег", стоји у писму.

"На сваком месту, у свакој ситуацији која производи мржњу и насиље, реаговаћемо гласно, јасно и аргументовано. Јер, комшија је сусјед и сусјед је комшија!", поручују уметници и Егзит.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се