Природно благо Мајданпека мамац за туристе

У близини Мајданпека налази се природни камени мост, Ваља прераст. Овај споменик природе од изузетног значаја није много познат и према подацима Завода за заштиту природе највиши је у земљи. Од 1959. године је под заштитом државе, а у његовој близини налази се локалитет "Бели извор" са водопадом висине 17 метара и педесетак бигрених језераца. Ово природно благо може да унапреди туристичку понуду и да употпуни слику рударског Мајданпека.

Тек када се човек нађе под природним каменим мостом, схвати силину природе. Планинска речица, пробијајући себи пут, направила је прераст висине унутрашњег отвора 36,8 метара и дужине 30 метара.

Овај јединствени споменик природе треба сачувати али и промовисати.

"Село Рудна глава има приватни смештај и свако ко преноћи код њих, долази не само самостално, већ их и сами домаћини доводе на прераст. Ето то су наши најбољи промотери", каже туристички водич у Туристичкој организацији Мајданпек Маријана Павловић.

Од пута Мајданпек-Зајечар до прераста треба препешачити нешто више од километра, четири пута прегазити речицу. Добри услови за активни одмор туриста с обзиром на то да су и водопад и бигрене каде "Бели извор" на само неколико километара од моста.

Није лако проћи шумским путем и шумским стазама и савладати висинску разлику од 175 метара.

Локална самоуправа жели да повећа број туриста на овим локалитетима.

"Преко туристичке организације општине Мајданпек радимо на промоцији свих садржаја које наша општина може да понуди туристима. Поред тога треба да се уради доста на уређењу свих тих локација, приступних путева", каже председник општине Мајданпек Дејан Вагнер.

У Мајданпеку верују да ће Ваља прераст и Бели извор врло брзо постати познате туристичке дестинације у земљи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се