Већи број пензионера у бањама о трошку ПИО фонда

До 25. априла пензионери могу да конкуришу за бесплатан опоравак у некој од бања. Ове године ту могућност може да искористи 12.000 пензионера, хиљаду више него прошле године. Повећање је резултат боље наплате доприноса у прошлој години.

Они који опоравак о трошку фонда нису користили у последњих пет година и чија је пензија мања од 23.463 динара, могли би ове сезоне да посете неку од 25 бања. Финансирање опоравка пензионера законска је обавеза пензијског фонда.

"Закон предвиђа да се 0,1 одсто изворних прихода издваја за друштвени стандард пензионера, а како су нам изворни приходи порасли и тај износ издвојених средстава неупоредиво је виши, тачније за 12 милиона", каже Јелица Тимотијевић из Фонда ПИО.

Због боље наплате доприноса у прошлој години, ове године, више пензионера иде на бесплатан опоравак, за шта је намењено 360 милиона динара. У Савезу пензионера сматрају да би већи део тих средстава требало усмерити и на друге видове побољшања друштвеног стандарда.

"Да мењамо закон, питање је да ли треба 0,1 или 0,2 одсто, ако хоћемо друштвени стандард. Немојте ми нудити да стално помажемо најсиромашније, то није друштвени стандард", истиче Василије Белобрковић из Савеза пензионера Србије.

Посао Фонда је да примењује закон, а први подаци у овој години најављују да ће износ средстава за друштвени стандард бити још већи, ако се настави тренд наплате доприноса из првог тромесечја.

"Уплаћени доприноси већи су за две и по милијарде динара, односно за 2,5 процената, а у односу на претходну годину за четири милијарде", објашњава финансијски директор Фонда ПИО Иван Мимић.

Захтеви за бесплатан десетодневни опоравак предају се општинским организацијама пензионера које наглашавају да чланство у Савезу пензионера није услов за прихватање захтева.

"Чланова имамо, а пензионера има милион и 740 хиљада, значи наше организције треба да примају све захтеве по огласу који је расписао Фонд", каже Белобрковић.

Ранг листе направиће комисије Фонда, а међу онима који испуњавају услове предност имају старији пензионери. Доста забуне претходних година уносило је то што су нека удружења од пензионера тражила уверење о здравственом стању, које домови здравља као ванстандардну услугу, наплаћују.

"То апсолутно нити тражимо, нити нам је потребно, оно што тражимо од пензионера је да уколико имају неку медицинску документацију из које се види да имају нека обољења, неку болест, да нам то доставе", истиче Тимотијевићева.

На тај начин избегава се могућност да пензионер оде у бању која не одговора његовом здравственом стању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се