Кад завлада родна равноправност у Севојну

Више није необично када жене раде послове који су некад сматрани искључиво мушким. И ту се обично завршава родна равноправност, јер после напорног, "мушког" радног времена, најчешће их чекају обавезе у кући. Ти послови остали су у домену искључиво женских послова.

Марија Стојић пре три године села је за управљач виљушкара. Иако је тај посао раније био сматран мушким, жене су се избориле да разбију тај стереотип.

"Исти посао радимо. Трудимо се да ми колегама не остављамо да завршавамо, то је што је до нас, нема много разлике", каже Марија Стојић, виљушкариста "Импол-Севал" у Севојну.

Мира Никитовић једанаест година је на високом положају. Управља краном, преносећи десетине тона алуминијума кроз халу. У том послу влада родна равноправност. Краниста у фабрици "Импол-Севал" каже да жене нису поштеђене ни на послу нити код куће. 

То тврди и Наташа Станић, која је у рвању са тешким теретом на послу потпуно равноправна са мушким колегама.

"Не могу доћи деци кући и рећи, ја сам уморна, ја сад идем одмарам, а ви гледајте шта ћете. Зна се шта је ритуал код куће и то мора да се испоштује", каже Станићева.

За самохрану мајку то је сигурно и додатно оптерећење, најтежа али и најдража улога.

"Мој радни дан се завршава после поноћи. У пет ујутру се устаје и сваки дан тако", каже  виљушкариста Марија Стојић.

Са висине, Мира се спушта на земљу, И то буквално. Троје деце је одрасло, али остала је брига о имању. Каже да енергију добија од супруга.

"Кући ме не чека негативна енергија, него једна сталожена фина и смирена атмосфера. И то ми даје доста снаге за све врсте послова, које стигнем да одрадим. То ми пуно значи у животу", каже Мира Никитовић.

А хармонијом се може све постићи у животу кажу Никитовићи, који су научили да живе од земље, обликујући са много љубави грнчарију. Иако Драгослав уме да кува, ипак је то најчешће Мирин посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије