Прати се стање на рекама, ситуација стабилна

Проглашена ванредна ситуација за део Шапца јер је у месту Горња Врањска дошло до изливања воде услед запушења канала, али нису поплављене куће. Због изливања Тамнаве у прекиду саобраћај. Целе ноћи су праћени водостаји у целој Србији, посебно у Лучанима, Ужицу, Чачку, Ваљеву, Зајечару и ситуација је под контролом, каже Предраг Марић.

Према последњем мерењу, водостај Саве код Шапца је 437 центиметара, што је за два центиметра више у односу на мерење синоћ у 18 часова. Нема проблема и изливања а ситуација се прати. На снази су мере редовне одбране од поплава, јавља дописник РТС-а.

Због велике количине кише која је падала и која је најављена, Градски штаб, донео је одлуку да се у сливу Церског ободног канала, Думаче и Добраве, прогласи ванредна ситуација.  Превентивно, припремљени су и џакови са песком.

"Путеви Србије" саопштили су да је на деоници пута Бањани-Новаци-Памбуковица-Слатина саобраћај у прекиду због изливања реке Тамнаве. Алтернитивни путни правац за сва возила је државни пут Дебрц-Бањани-Уб-Новаци-Коцељева.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић изјавио је да је ситуација, што се тиче водостаја река, стабилна и да је за део Шапца проглашена ванредна ситуација због изливања воде из запушеног канала.

"Целе ноћи су праћени водостаји у целој Србији, посебно у Лучанима, Ужицу, Чачку, Ваљеву, Зајечару и ситуација је под контролом", рекао је Марић Танјугу.

Он је додао да је проглашена ванредна ситуација за део Шапца јер је у месту Горња Врањска дошло до изливања воде услед запушења канала, али да нису поплављене куће, као и да нису били угрожени људски животи.

Марић је поновио да је ситуација на територији целе Србије, што се тиче водостаја, стабилна, да се током дана очекују јаче падавине те да ће се ситуација будно пратити.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на обилне падавине данас и сутра, због чега ће водостоји бити у умереном и већем порасту.

РХМЗ наводи да ће данас, током ноћи и сутра пре подне у већини места пасти од 10 до 30 милилитара, локално и око 40 милилитара кише, а да се у планинским пределима очекује влажан снег, у висини од око 10 центиметара. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије