Каква су очекивања од ПИСА теста

Ученици из Србије на ПИСА тестирању учествују од 2003. године. Иако у претходном циклусу није било наших представника, за наредни, 2018. године све је спремно.

Непоштовање процедура - коштало нас је 2015. године изостанка на ПИСА тестирању. Учешће наших средњошколаца, на том такмичењу 2018. године, кажу у ресорном Министраству, извесно је.

Зорана Лужанин из Министарства просвете, науке и технолошког развоја каже да је на време покренута процедура.

"Ми смо сада потпуно равноправни са свим државама које ће учествовати у Писи. Тренутно је уговор на потписивању, добили смо од CDR уговор, значи стручни руководилац је прошле недеље био на обуци за припрему узорка и оно што је битно и финасијска средства у буџету су обезбеђена за теситање ПИСА", каже Лужанин.

У претходном кругу наши ђаци остварили су до сада најбоље резултате, иако су њихова постигнућа и даље испод просека. У земљи у којој је половина ђака одлична и врло добра, а сваки седми је вуковац, ПИСА тестирање један је од ретких објективних мерила.

"Mи нисмо имали озбиљене рефоме нити резове који би мало дубље променили динамику а поготово начин рада у школама. Садржаји свакако нису промењењи тако да не очекујем да ће значајније да се промени слика образовних постигнућа које су била у ранијим циклусима", каже Драгица Павловић Бабић, координаторка ПИСА тестирања за Србију.

Та слика није увек била добра. Зато, саветују стручњаци, систем мора да се мења у целини.

"Не може један добар наставник да ишчупа школу, као што ниједан школа не може да ишчупа систем. Дакле, важно је да се мењају наставници и начин рада, да ученици уче оно што је потребно где они виде зашто је учење важно, а било би добро када би све то пратиле озбиљније промене у систему образовања наставника у настаним плановима и прогрмима", каже Драгица Павловић Бабић

У току је бирање ученика који ће учестовати на ПИСА 2018. тако да узорак школа и ученика буде репрезентативан. А, резултати ће показати да ли и шта треба још да се промени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије