Зрењанинци 12 година не могу да пију воду из водовода

Ни ове године на међународни дан вода Зрењанинци не могу да пију исправну воду из водовода. Забрањена је за пиће још почетком 2004. јер је утврђена већа количина арсена од дозвољеног.

Пројектна документација постоји, отворено је и градилиште за изградњу пречистача за пијаћу воду, а на табли која је истакнута пише да је рок за завршетак радова јул ове године. Недавно су нам потврдили у локалној самоуправи да је Министарство финансија дало гаранције Граду Зрењанину.

Инвеститор Група "Зилио" се обавезала пре годину дана уговором да ће дати услугу пречишћавања воде за пиће, а тада се помињала цена од 78 евроценти за кубик.

Проблем зрењанинске воде је вишеслојан. Грађани кажу да за пиће морају да купују воду у продавници или да је сипају са еко чесми, а ону из водовода плаћају 29,36 динара без ПДВ-а.

Синиша Гајин из ЈКП Водовод и канализација каже да је вода најјефтинина у Републици Србији. Иако је забрањена, истиче Гајин, вода се троши, а свака услуга која се потроши треба да се плати.

Зрењанин није једини град у Војводини који има проблем. Највећи проценат воде са јавних водовода са физичко-хемијском и микробиолошком неисправношћу је, сем у средњем, и у Северном Банату. Разлог за то је што је порекло воде из другог и трећег водоносног слоја, са дубине од 60 до 130 метара.

Процене показују да половина грађана нема новца за куповину флаширане воде за пиће, па користе воду из водовода. Они који купују воду, кажу у трговинама у Зрењанину, потроше око 20.000 евра дневно за куповину флаширане воде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије