Може ли Етички кодекс осигурати независност судства?

Највиши судски орган у Србији, Високи савет судства, усвојио је Етички кодекс за своје чланове. Њиме су утврђени етички принципи и правила понашања којих су чланови дужни да се придржавају. Ипак, у Друштву судија Србије не верују да ће Етички кодекс побољшати њихов рад.

Први Етички кодекс Високи савет судства донео је седам година након оснивања, тек када су то захтевали преговори са Европском унијом. Тај документ требало би да обезбеди да 11 чланова, међу којима су и министар правде и председник Врховног касационог суда, објективно доносе одлуке о избору и разрешењу судија и обављају друге надлежности.

"Имамо шест изборних из реда судија на њих се односи Етички кодекс за судије, али пошто имамо и чланове Савета који нису из реда судија нужно је било донети такав кодекс који ће се односити на све чланове Високог савета судства", истиче Драгомир Милојевић, председник Високог савета судства.

Незадовољни радом неких колега судија који су чланови Високог савета судства, у Друштву судија Србије не верују да ће Етички кодекс побољшати њихов рад.

"Нису заштитили независност судија и судова, то су људи који би требало да буду прво сами независни како би гарантовали независност судова, дакле они ни на који начин нису подржали, односно спроводили мере којима би се јачала независност судија", наводи Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије.

Однедавно члан тог органа професор Милан Шкулић сматра да би и без Етичког кодекса сви требало да имају свест о важности функције коју обављају – да буду независни, непристрасни, стручни, одговорни, достојанствени.

"Он ће донети неке новине у смислу да је прицизирано да су нека понашања недопуштена типа неког јавног коментарисања или деловање које указује на кршење правила о независности, правило да су они независни у односу на било које чиниоце, било политичке или неке друге, те да се морају држати искључиво Устава и закона", објашњава Милан Шкулић, професор Правног факултета и члан Високог савета судства.

За кршење Етичког кодекса, чланови ће бити кажњавани, уверавају у Високом савету судства. Ако се утврди одговорност, крајња мера може бити и разрешење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије