Боље здравство кроз ЕУ програм вредан 446 милиона евра

Уласком у трећи европски здравствени програм, који траје од 2014. до 2020, Србија је отворила себи могућност да, конкурисањем за средства Европске уније, поправи ситуацију у свом здравству и прошири и унапреди капацитете здравствених услуга.

Како је на данашњем представљању тог програма у Палати Србија истакао министар здравља Златибор Лончар наша земља је на тај програм чекала шест година, а чији је циљ да развије заједничке алате и механизме на нивоу ЕУ за решавање мањка људских и финансијских реусрса и олакша иновације у здравству.

"Министарство здравља препознало је предности овог програма, пре свега у циљу побољшања здравственог система у оквиру плана развоја здравствене заштите Републике Србије. Програм траје до 31. децембра 2020. са укупним буџетом од 446 милиона евра", указао је министар.

Лончар је додао и да ће Србија спровођењем програма, добити даљу неопходну подршку за здравствени сектор у процесу европских интеграција, као и усаглашавање са европским стандардима и јавно-здравственим областима.

Србија ће примити двоструко више средстава путем одобрених пројеката у односу на средства која је уплатила у буџет Европске уније, рекао је Лончар, и додао да ће наша земља први пут добити и прилику да учествује у великим истраживачким пројектима у здравственим областима.

Према његовим речима циљ Програма је да повећа приступ информацијама у области здравства изван националних граница и да развије заједничка решења за унапређење квалитета здравствене заштите зашите и безбедности пацијената.

"Задатак програма је и налажење и промовисање најбоље праксе за спровођење најефикаснијих превентивних мера за решавање кључних фактора ризика по здравље, као што су пушење, злоупотреба алкохола, гојазност, ХИВ, са фокусом на прекограничне здравствене претње", објаснио је Лончар.

Оценио је да данашњи скуп показује и да Србија постаје равноправни партнер са земљама Европске уније када су у питању фондови за унапређење здравства, али и да су тиме препознати напори да се реформама обезбеде ефикаснији здравствени систем грађанима Србије.

Кључни циљеви програма 

На конференцији "Национални инфо дан о европском здравственом програму 2014-2020" говорио је и директор Извршне агенције Европске комисије за потрошаче, здравство, пољопривреду и храну Жак Ремакл, који је честитао Србији на уласку у Програм и истакао да је здравље веома важно, јер може да допринесе економском развоју државе.

Говорећи о приоритетима Програма он је истакао да су кључни циљеви промовисање здравог начина живота, заштите од прекограничних здравствених претњи и подршци одрживим здравственим системима.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да јесте суштина у економској димензији здравства и економским последицама добрих или лоших политика у здравственом сектору.

"Овај програм представља главни инструмент ЕУ за имплементацију здравствене страгегије. Добро је што Србија први пут учествује у једном оваквом програму у овом сектору и чини ми се да је то у складу са тиме што је Србија отварањем првих поглавља у преговирима са Европско унијом ушла у потпуно нову фазу у својим односима са ЕУ", рекао је Давенпорт.

Оценио је да ће учешће у овом програму Србији сигурно отварати широк спектар нових могућности за здравствени сектор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије