Нема повреде закона у достављању реклама о продаји станова

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је да приликом достављања пропагандног материјала о продаји станова у објектима "Београда на води", није дошло до повреде Закона о заштити података о личности.

Надзором је, како наводи Повереник, утврђено да су за достављање пропагандног материјала коришћени подаци лица чланова Клуба "XYZ" који су то постали потписивањем одговарајућег формулара и личним уношењем података.

Том приликом су потписали и изричит пристанак да подаци могу бити употребљени за обавештавање о промотивним понудама и другим активностима како предузећа "Спортина" д. о. о. тако и њихових пословних партнера.

Посао у вези са достављањем пропагандног материјала организовала је и спровела "Спортина" д. о. о. на основу уговора о пословној сарадњи са "Београдом на води" д. о. о. не стављајући му притом на располагање личне податке грађана.

Међутим, Повереник упозорава грађане да је важно и потребно да се што одговорније односе према својим личним подацима и да воде рачуна коме, под којим околностима и како дефинисану сврху дају пристанак за њихову обраду.

Могуће су бројне ситуације у којима олако дат пристанак за обраду података не само да може довести до озбиљних штетних последица, него и искључити могућност било какве правне заштите.

Такође, Повереник подсећа грађане да се једном дат пристанак може опозвати, а да је обрада података после опозива недозвољена.

Повереник упозорава и апелује на привредне субјекте који располажу базама личних података грађана, формираним на основу прибављеног пристанка грађана, да форму и садржину тог пристанка ускладе са захтевима да пристанак буде слободан и потпуно информисан, а сврха обраде што јасније и прецизније одређена, тако да не оставља дилеме у погледу допуштености.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара