Београд добија 20 нових аутобуса

У Градском саобраћајном предузећу "Београд" (ГСП) потписан је уговор о куповини 20 нископодних Икарбусових аутобуса, који ће се на градским улицама наћи до краја године. Градоначелник Београда Синиша Мали каже да није најсрећнији због решења за наплату градског превоза, али да би превремени раскид уговора са фирмом Апекс градску касу много коштао.

Десет нових аутобуса Београђане ће превозити већ од септембра, док ће преосталих 10 ГСП-у бити испоручено у новембру.

Уговор о куповини потписали су директор ГСП-а Жељко Милковић, директор А. Д. "Икарбус" Алекандар Вићентић и заступници лизинг куће "С-Лизинг д. о. о." Бојан Врачевић и Вук Вучевић, а присуствовали су градоначелник Синиша Мали и представници Надзорног одбора.

"Ово је још један корак у консолидацији ГСП-а и још један корак ка повећању ефикасности квалитета нашег јавног превоза", рекао је градоначелник.

Подсетио је да је током прошле године набављено 30 "Икарбусових" и "Мерцедесових" аутобуса и да је ове године стигла донација Базела од 28 трамваја и 10 приколица.

До краја године, појашњава градоначелник, биће још две набавке возила, а очекује да ће у наредних четири до пет година бити замењен возни парк ГСП-а.

Нова возила биће опремљена интернетом, бројачима путника, климама, видео надзором у складу са дефинисаним стандардима.

"Београд помаже домаћа предузећа, не узимамо аутобусе из Пољске. Тако подржавамо раднике у Земуну, али и напоре Владе Србије да се смањи незапосленост, да се повећа домаћи БДП", рекао је Мали.

Директор ГСП-а захвалио је Граду што су препознали потребу тог предузећа за обнављање возног парка и повећању квалитета превоза, док се директор Икарбуса истакао да се набавком домаћих аутобуса не помаже само то предузеће већ и бројни домаћи произвођачи који раде за Икарбус.

Мали незадовољан наплатом Бус плуса

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да није најсрећнији због решења за наплату градског превоза, али да би превремени раскид уговора са фирмом Апекс (Бус плус) градску касу много коштао. Мали је, коментаришући предлог синдиката ГСП-а да се раскине уговор са Апексом, рекао да је уговор са том фирмом чврст и да је више на страни те фирме него на страни града.

"Нисмо га ми потписивали, већ неко други. Нама се ствара услов да након првих пет година откупимо тај уговор, али то би нас коштало пет до шест милиона евра, а можда чак и више", рекао је Мали новинарима у просторијама ГСП након потписивања уговора о куповини 20 нових аутобуса.

Додао је да подржава коментаре синдиката, али да би више волео да се максимизирају ефекти из досадашњег уговора, јер у овом тренутку ништа не може да се уради.

Такође, Мали је истакао да Београдска аутобуска станица (БАС) неће бити измештена са постојеће локације док се не изгради нова аутобуска станица, а то је крај 2018. године.

Мали је навео и да објављивање огласа за фирму, која би са Градом управљала новом станицом, никако не значи гашење БАС-а и Ласте.

"БАС је потенцијални оператер за нову аутобуску станицу. Њима дајемо шансу да наставе са радом, само на новој локацији", објаснио је Мали.

Градоначелник је прецизирао да ће град финансирати изградњу нове аутобуске станице, као и да се план детаљне регулације и сви пројекти полако завршавају и да очекује да ће крајем ове године или на пролеће кренути изградња.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије