Како су у Пожеги обележили Дан броја Пи?

За љубитеље математике и физике данас је важан дан. Међународни је дан броја Пи, али и рођендан Алберта Ајнштајна. Како су га обележили ђаци у основној школи "Емилија Остојић" у Пожеги.

Поставља се питање како звучи Лудолфов број Пи када се математика провуче кроз нотни систем. 

"Ноте од нуле до деве су цифре у броју Пи. Нула је си мало, до је један, е  је два и тако. И онда по броју Пи свирамо", каже Јанко Стокић, ученик О.Ш. "Емилија Остојић" из Пожеге.

Број Пи је присутан и у Бифоновом проблему игле каже ученица Марија Ступић, која је уз практичну демонстрацију објаснила како је настала теорија, чији је творац Жак Леклерк Бифон.

"Тако што је комадиће француског хлеба са свог рамена бацао на један плочник, који је био исцртан линијама и колико тих комадића хлеба падне на ове линије, он је поделио са овим слободним, које је пало у слободни део и увек се добије Пи пола, односно око 1,5", каже  Марија Ступић.

На забаван начин, кроз музику, екперименте, игру старији основци едуковали су млађе, показавши да слово Пи може бити забава и на рачунару.

"Ми смо припремили за наше ученике да могу да нађу датум свог рођења у броју Пи тачно која је цифра иза те децималне тачке", рекао је  наставница Александра Весовић.

Дан броја Пи био је повод и за обележавање рођендана Алберта Ајнштајна, наравно проблемским задатком.

"Пет кућа обојено је у пет различитих боја и у свакој кући живи особа друге националности. Тих пет власника пије одређено пиће, свирају одређени инструмент и држе одређене кућне љубимце. Ниједан власник нема истог љубимца, инструмент или пиће", каже ученик Танасије Младеновић.

Кључно питање је који власник држи рибице. Танасије каже да је уз помоћ броја Пи стигао на пола пута до коначног решења. Оно постоји, али ипак је драже када се задатак реши мозгањем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије