Живот деце улице пун проблема и искушења

Према неким проценама, на београдским улицама живи и ради око две хиљаде деце. Док време проводе на хладном плочнику, мучи их глад, мраз, немаштина, а неретко добију и батине. Бројна су и искушења која их вребају на улици.

Деца која просе на раскрсницама, малишани који по киши, минусу и високим температурама моле пролазнике за понеки динар, тинејџери који се боре за егзистенцију по неписаним "законима" улице. То је живот деце улице. Пун проблема и искушења. Међу њима је и дрога.

"Лепак много пута, траву сам пушио", каже један од дечака са улице. Сада има 12 година, а први контакт с дрогом имао је са само седам.

Директорка Специјалне болнице за болести зависности Мира Ковачевић рекла је да некада и са седам-осам година пробају цигарету, алкохол, а неретко марихуану.

"За разлику од ранијих година када су деца узимала лепак, хероин, марихуану, сада све више узимају синтетичке дроге", објашњава специјални педагог у Прихватилишту за децу Валентина Најдановић Шошкић.

Неретко заборављени и напуштени, спас проналазе у Прихватилишту и Свратишту. Од око 400 малишана, колико их годишње борави у Прихватилишту, 15 одсто њих пробало је неку дрогу.

"Основни мотив је да припадају некоме, да тај неко има поверења у њих, да остваре могућност емоционалног зближавања", каже Данијела Стајковић из Прихватилишта за децу.

"Имали смо ситуацију да је један дечак био под утицајем дрога и да је претпоставља се доживео одређене халуцинације. Постао је агресиван и био је склон томе да ломи ствари око себе", каже координаторка Свратишта Мина Лукић. 

Ако се врате на улицу, проблеми се неретко настављају. Међутим, има и оних који не желе више ни да чују за дрогу.

"Није добро, само квари живот и све остане црно. У почетку је било добро, а после тога је било лоше", каже један од дечака.

Док је просио, научио је да чита и пише. Данас се ипак нада другачијем животу. Жели да упише школу, а једног дана можда и факултет и да има велику породицу. Поједина деца улице ипак не размишљају тако.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије