Читај ми!

Цвеће и свеће у знак сећања на Зорана Ђинђића

У Алеји великана на Новом гробљу у Београду породица, пријатељи, страначке колеге и грађани од јутрос одају пошту убијеном премијеру Зорану Ђинђићу, поводом 13 година од његовог убиства. И ове године одржана "Шетња за Зорана". Почаст Ђинђићу одали су и чланови његове владе.

Цвеће на гроб положила је Ружица Ђинђић, супруга убијеног премијера, са сином Луком.

Пошту Ђинђићу одао је и лидер Демократске странке Бојан Пајтић, који је поручио да је последњих дана на сцени "процес рестаурације историје", где се Ђинђић "поново проглашава криминалцем, а Слободан Милошевић херојем".

Цвеће на гроб положили су и фунционери ДС-а Наташа Вучковић, Балша Божовић, Драган Шутановац, Душан Петровић, Слободан Милосављевић, Александра Јерков...

Некадашњи потпредседник ДС и лидер "Левице Србије" Борислав Стефановић такође је одао пошту убијеном премијеру.

Премијер Србије и лидер Демократске странке Зоран Ђинђић убијен је испред седишта Владе Србије 12. марта 2003. године. Ђинђић је био први премијер Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године.

Чланови и симпатизери Либерално-демократске странке и Социјалдемократске странке одржали су и ове године "Шетњу за Зорана".

Колону од неколико стотина грађана, са белим ружама у рукама, предводили су Чедомир Јовановић и Борис Тадић, који су поручили су да је 12. март дан када треба да тражимо мотивацију за оно што Ђинђић није стигао да уради.

Шетња је ишла од просторија ЛДП-а у близини Скадарлије, централним градским улицама стигла до зграде Владе, где је испод спомен-плоче на месту где је Ђинђић убијен положено цвеће и упаљене свеће.

Страначки функционери и некадашњи Ђинђићеви сарадници, заједно са више стотина грађана, прошетали су затим до Новог гробља, где су положили цвеће на његов гроб.

На месту где је Ђинђић убијен, цвеће су положили и чланови његове владе - Зоран Живковић, Слободан Милосављевић, Гордана Матковић, Горан Питић, Драгослав Шумарац, Бранислав Лечић, Срђа Поповић и Анђелка Михајловић.

Живковић, који је након убиства председника Владе преузео ту дужност, истакао је да Ђинђића нико никада неће моћи да замени.

И у Крагујевцу су грађани и чланови ДС-а и Заједно за шумадију шетњом обележили 13 година од Ђинђићевог убиства. У његову част, палили су свеће и полагали цвеће поред спомен-плоче Зорану Ђинђићу, у улици која носи његово име. Из градског ДС-а поручују да ће покренути иницијативу за подизање споменика Зорану Ђинђићу у Крагујевцу.

У част убијеном премијеру у Југословенском драмском позоришту одржано је финално такмичење "Беседа у Зоранову част". Жири је једногласно одлучио да је победник Алекса Савић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара