Накнада за топли оброк, кухиња у фирми или француски бонови?

Пре 50 година у Француској је установљен систем расподеле бонова за исхрану у ресторанима, за раднике фирми које нису имале мензу. Француска компанија дошла је у Србију да понуди то решење које је прихваћено у 40 земаља, међу којима и у 19 земаља Европске уније.

Радницима би одговарало да добију бонове за топли оброк које могу да користе у ресторану, или у трговинама - као што се ради у Румунији, посебно у мањим фирмама које немају мензу, кажу у Самосталном синдикату. Посебно због тога што у пракси 30 одсто послодаваца не плаћа топли обок, тврде синдикалци

"Они извргавају, они скоро да ништа не уплаћују. Неко скоро да уплаћује 10 динара и каже, ја сам законску обавезу да уплатим раднику топли оброк испунио, иако је то заиста испод достојанства", каже потпредседник Самосталног синдиката Србије Душко Вуковић.

Бонови важе само на територији једне државе, што осигурава развој производње хране и сигуран пословни приход угоститељима и трговинама.

"Систем је врло повољан за предузећа зато што им омогућава да радницима исплате топлог оброка а да при том не плате порез на то", каже Жилијен Онглад из "Гроуп апа" ради промовисања система бонова за ресторане у Србији.

У Србији се од 2000-тегодине топли оброк опорезује, тако да би издавање бонова послодавцима било јефтиније.

"Послодавци су за увођење овог новог вида али у сваком случају не би прихватили да то буде насилно и да то буде нека сила закона и да можемо да бирамо који ћемо вид топлог оброка дати", наводи Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца .

Да би увели систем бонова треба изменити Закон о раду у коме стоји да су послодавци у обавези да радницима обезбеде топли оброк или новчану накнаду. У свим државама где је уведен, систем бонова никад није довођен у питање нити је спречаван од стране власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара