Држава професорима враћа солидарни порез

Након што је обавезу пореске солидарности укинула за породиље, држава ће поново враћати солидарни порез. Универзитетски професори тужили су Пореску управу, тврдећи да није поступала по закону, а Управни суд је одлучио не само да су у праву, већ и да новац мора да им се надокнади, и то са каматом.

Универзитетски професори су пресавили табак, тужили државу и добили. Из принципа су, како кажу, одбили да са каматом плаћају то што Пореска управа касни и крши закон. Наиме, уместо за највише месец дана, како стоји у Закону о тзв. солидарном порезу, пореска решења стигла су им са годину дана закашњења.

Заступник професора са Биолошког факултета БУ Владан Радојевић истиче да су се из тог разлога обратили Управном суду тужбом у управном спору.

"Управни суд је, без једног изузетка, поништио решења и стао на становиште да, пре свега, Пореска управа у конкретном случају није поступала у законом прописаном року", каже Радојевић.

Порески стручњаци пресуду виде као преседан. Управни суд је први пут поништио акт извршне власти због кашњења, које је, како кажу, хронично.

У Пореској управи ствари, ипак, виде другачије. У саопштењу се позивају на рок од пет година за застаревање пореске обавезе, иако је Закон прописао рок од 15 дана за контролу и 30 дана од истека тромесечја за наплату солидарног пореза.

Порезници признају да тренутно шаљу решења за последње тромесечје 2014, али се оправдавају сложеним и обимним послом. Решења ће, упркос коначној судској пресуди да је то противзаконито, наставити да шаљу.

Милица Бисић са Факултета за економију, финансије и администрацију сматра да би Пореска управа погрешила уколико би наставила понашање које је довело до поништења решења, уместо да поступи у складу са одлуком суда.

"Поред тога што троши и сопствено време и време пореских обвезника, она крши правило о односу извршне и судске власти", истиче Бисић.

Прва пресуда стигла је крајем прошле године, по тужби професора Правног факултета. Затим су уследиле тужбе професора Биолошког, Пољопривредног и Фармацеутског факултета. Професорске тужбе већ се називају масовним. Иако још нема званичних података, процењује се да надокнада неће бити мала.

Радојевић каже да то, појединачно, можда и нису велики трошкови, пошто је управни спор такав да се не одржавају рочишта у конкретном случају.

"Али, с обзиром на бројност, претпостављам да се ради о значајној суми", истиче Радојевић.

Бисић наглашава да држава из буџета мора да исплати и одговарајућу камату.

"И то све од дана наплате погрешно наплаћеног пореза до дана повраћаја, по каматној стопи која је донедавно била прилично велика", објашњава Бисић.

После прве пресуде, свака следећа по истом основу, имаће исти исход. Тако би се новац од солидарног пореза могао вратити свим професорима Универзитета који туже Пореску управу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво