Повезивање стажа за више од 12.000 радника

Влада ће поново повезивати радни стаж радницима којима послодавци нису редовно плаћали доприносе за пензијско осигурање. За то је из буџета намењено 3,7 милијарди динара и рачунају да ће попунити рупе у стажу за 12.300 бивших запослених предузећа у реструктурирању, стечају и инвалидских предузећа који имају услов за пензију и оних који ће тај услов стећи до краја ове године. На повезивање стажа не могу да рачунају они који су фирму тужили, кажу у Влади.

Од индустријског центра до долине празних хала и стечајева – пут је којим су у протеклих неколико деценија отишли бројни градови у Србији, па и Крушевац.

"Ја сам у фирму ушао 1977. године кад сам напунио 36 година, отишао сам на социјални програм и сада сам на бироу. Нама што смо отишли 2014. није везан стаж четири године, а има колега и са по пет година", каже Љубиша Антић, бивши радник ИМК "14. октобар".

Његов колега Милорад Милановић истиче да је 700 радника отишло из фабрике и да никоме није повезан радни стаж.

"Нису ни измирене обавезе по основу личног дохотка за 2013. и 2014. и питање је шта ће да буде", каже Милорад Милановић. 

Ко је тужио предузеће, мораће да чека судску одлуку. За оне који су стекли један од услова за пензију или ће га стећи до краја године, а таквих је Фонду ПИО пријављено 12.300, највише из предузећа у стечају, држава је наменила 3,7 милијарди динара. Основица за уплату доприноса је као и прошле године минимална зарада.

"Ту уредбу смо практично продужили и на ову годину јер су обезбеђена средства у буџету и велики број радника који ће ове године имати приватизацију или отићи у стечај. Нама је важно да као социјално одговорна држава омогућимо свима да проблеме из прошлости бар на овај начин регулишемо", каже министар привреде Жељко Сертић.

Економиста Милојко Арсић каже да се ово може третирати као део неке социјалне политике којом се будући пензионери штите од екстремног сиромаштва.

"Повезивање радног стажа представља једну рачуноводствену технику којом се део трансфера који би се и иначе уплатили у Фонд ПИО проглашава као допринос за раднике чији се радни стаж повезује. Фонд ПИО не добија никакве додатне доприносе, а имаће додатне обавезе по основу пензија у будућности", каже Арсић.

У 2015. стаж је уместо за планираних 13.200, повезан за свега 923 радника. Осталима је документација била преобимна, а прописана процедура сложена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво