Читај ми!

Војска помаже угроженим општинама

Припадници Војске Србије ангажовани су у свим општинама у којима је проглашена ванредна ситуација услед изливања река, саопштило је Министарство одбране.

Војска је ангажована на местима где је претходна два дана било најтеже, у Лучанима, Чачку, Краљеву, Горњем Милановцу, Пожеги, Бајиној Башти и Новом Пазару, наводи се у саопштењу Министарства.

Појачане су екипе које уз употребу инжењеријских машина и друге механизације раде на отклањању последица поплавног таласа.

Војска се, на препоруку Владе за ангажовање расположивих капацитета и на основу одлуке министра одбране Зорана Ђорђевића, од почетка укључила у пружање помоћи органима локалне самоуправе у поплављеним подручјима.

Ангажовани су припадници Копнене војске, Команде за обуку и Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

Велики број ангажованих припадника стекао је искуство у оваквим ситуацијама, радећи даноноћно на сузбијању последица поплава 2014. године.

Припадници Друге бригаде Копнене војске распоређени су у више општина у западној Србији, а тамо где је најпотребније упућене су и механизација и инжењеријске машине, рекао је пуковник Мухарем Фазлић, начелник штаба Друге бригаде, који је данас обишао припаднике војске у Лучанима и Чачку.

"Највише радимо на изградњи нових и ојачању већ постојећих заштитних бедема дуж речних корита, а најважније је да пред новим поплавним таласима обезбедимо заштиту становништва”", рекао је Фазлић.

Додао је да се ради убрзано јер се мора рачунати на нове опасности од надолазећих вода, те да становништво угрожених подручја живи у том страху и за њих је велико охрабрење и сигурност када су ту припадници Војске и МУП-а.

"Помоћ Војске Србије стигла је такорећи одмах. Нису нас ни овога пута заборавили и хвала им. Сместили смо их у нашу месну заједницу и заједно радимо ево већ три дана. Не знамо шта носи нови дан, али знамо да војска остаје са нама", каже Зоран Живанић из Чачка.

На терену са војницима је и Александар Ратковић са комшијама и заједно раде на ојачавању речних водотокова у околини Чачка.

"Присуство војске мотивише нас да се окупимо у што већем броју тамо где је најпотребније, да солидарно бранимо оно што смо мукотрпно стицали, а вода немилице односи", каже Ратковић.

Припадници Војске Србије ангажовани су и у свим кризним штабовима који координирају активности. Планирано је да војска остане на терену све док то ситуација захтева, јер ће после поплава бити доста посла да се оштећени објекти и саобраћајнице врате у функцију, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво