Читај ми!

Стефановић: Бићемо поуздан партнер на целој мигрантској рути

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је Србија далеко од највеће и најснажније земље на мигрантској рути, али да је спремна да учествује у заједничком решењу, како би се очувала стабилност.

Небојша Стефановић је, на састанку директора полиција и начелника управа граничне полиције у Београду о управљању мешовитим миграционим токовима, подсетио да је Србија послала одређене снаге у Македонију и да је спремна да, ако то буде потребно, кроз договор са колегама из те земље, прошири то ангажовање.

Министар је навео да Србија намерава да буде поуздан партнер на читавој мигрантској рути.

"Спремни смо да помогнемо и урадимо све што је неопходно да бисмо обезбедили заједнички циљ, а то је да очувамо стабилност, омогућимо миграторне токове у складу са законима и потребама мигранта, али и прописима које смо заједнички донели и у том циљу успели да постигнемо заједничко решење о регистрацији миграната, било да то радимо у Грчкој, Македнији и Србији", рекао је Стефановић.

Навео је да Србија верује да је заједничко решење боље и повољније за све државе, јер ће тражити мање финансијских средстава, а повећати безбедност и стабилност.

Подсетивши да је и на министарској конференцији у Бечу недавно било речи о мигрантској кризи, где је закључено да је сарадња неопходна, могућа и важна, Стефановић је рекао да се очекује да то буде спроведено и на оперативном нивоу.

Стефановић је рекао да је Србија спремна да настави разговоре са колегама од Грчке до Немачке и да намерава да на читавој миграторној рути буде поуздан партнер.

Наводећи да су миграторни токови у овом тренутку нешто нижи, Стефановић је рекао да очекује да ће се током године појачавати, те да је важно да све земље буду спремне на то.

"Наш јужни сусед Македонија притиснута је таквом врстом миграција, њих притиска Грчка, која са јужне стране шаље велики број миграната, а ми наше суседе на западу и на северу, у зависности куда миграторни токови иду. Због тога очекујемо да ћемо пронаћи некакво решење на овом састанку", рекао је Стефановић.

Додао је да се нада да ће полиције држава заједничким деловањем успети да очувају оно што имамо данас – доста добро очувану безбедност држава, али да се уједно повећа брзина и могућност кооперације.

"Потребно је да постигнемо усаглашавање на такав начин да бар неколико дана унапред сви знамо шта ће ко предузети, јер једино на такав начин можемо да радимо заједнички, на успешан начин, а да нико нема проблема, а пре свега грађани", рекао је Стефановић.

Додао је да је Србија спремна да заједнички долази до сваког решења, не само за мигрантску кризу већ и за друге полицијске послове.

На састанку је учествовао и в. д. директора полиције Владимир Ребић, који је истакао да је у Србији "заглављено" око 1.000 миграната, истакавши да Србија "нећемо дизати никакве нове границе".

Генерални директор за јавну безбедност Аустрије Конрад Коглер рекао је да полиција те земље ради на томе да примени све мере договорене средином фебуара у Загребу и да остане у оквиру 37.500 примљених миграната.

"То значи да је потребно да сарађујемо са свим земљама на балканској рути да се не би десило да се створи превелики притисак на сваку од тих земаља. За нас је важно да у овај процес укључимо и Грчку и Немачку", истакао је Коглер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије