У јануару девет одсто туриста више

Домаћих туриста је у јануару било 83.743, један одсто више него лане, а иностраних 66.738, 23 одсто више него пре годину дана. У јануару за 24 одсто више гостију у Београду.

У Србији је у јануару 2016. године боравило 150.481 туриста, што је за девет одсто више у односу на исти месец прошле године, саопштила је Туристичка организација Србије.

У јануару су туристи остварили 475.398 ноћења, четири одсто више него у истом месецу прошле године. Од тога су домаћи туристи остварили 288.750 ноћења, што је пораст од осам одсто, а инострани 186.648, 28 одсто више.

Мерено бројем остварених ноћења, домаћи гости су највише боравили у планинским местима (45 одсто) и у Београду (21 одсто). Инострани гости највише су боравили у Београду (44 одсто) и у планинским местима (28 одсто).

Од иностраних гостију највећи број ноћења остварили су туристи из Црне Горе – 27.782 ноћења, што је за 25 одсто више у поређењу са јануаром 2015. године, затим следе туристи из Бугарске, Русије, Босне и Херцеговине, Румуније.

У јануару је Београд посетило 34.160 страних туриста што је 24 одсто више него у истом месецу прошле године, саопштила је Туристичка организација Београда (ТОБ).

Како се наводи, број ноћења страних туриста био је 85.214 што је 34 више него у јануару 2015.

Додаје се да су најбројнији гости у јануару били Хрвати којих је 35 одсто било више него у истом месецу прошле године, док је број туриста ит Турске повећан за 53 одсто, Бугарске за 61 одсто, туриста из Црне Горе било 23 одсто више, а из Словеније 24 одсто.

У саопштењу се истиче да најзначајнији раст у јануару 2016. бележе гости из Израела (75 одсто), а наставља се и тренд раста броја гостију из земаља западне Европе, посебно Шпаније за 70 одсто, Луксембурга за 67 одсто и Белгије за 56 одсто.

Када се говори о далеким дестинацијама, како се додаје, већу посећеност бележе гости из САД, Аустралије, Кине и других азијских земаља, који посећују Београд у оквиру "кружних" Балканских тура.

"Континуирано повећање броја гостију као и броја остварених ноћења у Београду је резултат интензивних активности промоције на иностраним тржиштима, новогодишњих и божићних празника чије је обележавање настављено и у јануару, а у том месецу у Београду је одржано и европско првенство у ватерполу и у футсалу, која су имала велики број учесника и страних гостију", истиче се у саопштењу ТОБ-а. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије