Италија помаже Србији у надзору загађења земљишта

Италијанско Министарство за заштиту животне средине, копна и мора и Програм УН за заштиту животне средине (УНЕП), представили су вечерас у Амбасади Италије у Београду први национални систем мапирања и надзора загађења земљишта у Србији у складу са међународним стандардима.

Циљ је био представити пројекат “Подршка Републици Србији у примени мултилатералног споразума о заштити животне средине и обавеза ЕУ кроз унапређење праћења загађења земљишта у индустријским зонама”.

Ради се о пројекту подршке који са 370.000 евра финансира италијанско Министарство за заштиту животне средине, копна и мора, а спроводи УНЕП заједно са Глобалним фондом за заштиту животне средине (ГЕФ).

"Побољшање стандарда заштите животне средине је кључна област за процес приступања Србије ЕУ који Италија снажно подрžжава. Пројекат УНЕП који се односи на загађење земљишта, а који финансира Италија, конкретан је начин да се Београду помогне да напредује на том путу", рекао је Ђузепе Манцо, амбасадор Италије у Београду.

Одлучили смо да пројекат представимо овде, у згради амбасаде, која је изграђена пре 90 година, и обележавамо овај посебни јубилеј тако што ћемо амбасаду учинити мало "зеленијом" и смањити штетан утицај на животну средину, казао је Манцо.

Стана Божовић, државни секретар у Министарству за пољопривреду и заштиту животне средине, рекла је да је овај пројекат од пресудног значаја за Србију - посебно имајући у виду предстојеће разговоре о животној средини који су део настојања државе да постане чланица ЕУ.

Путем видео снимка обратила се Барбара Дегани, државни секретар у италијанском Министарству за заштиту животне средине, копна и мора, а у амбасади су говорили и Филип Радовић, директор СЕПА (Агенција за заштиту животне средине Републике Србије) и Пјер Карло Сандеи из УНЕП, који је одржао презентацију програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије