Михајловић: Економски оснажити жене

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић поручила је да се борба против насиља над женама не завршава у сигурној кући, већ и економским оснаживањем жена, како би могле да раде, функционишу, и да се не враћају више у дом насилника.

Зорана Михајловић је на конференцији "Економско оснаживање жена" као један од кључних фактора превенције и заштите од насиља над женама” истакла да се показало да се чак 80 одсто жена, код изађу из сигурне куће, враћа у дом насилника. Тим женама се, како је истакла, може помоћи ако им се пружи могућност да раде и издржавају себе и своју децу.

"Постоје планови и заједно ћемо на томе радити", рекла је Михајловић и подвукла да родна равноправност почиње у породици а завршава се на тржишту рада.

Потпредседница Владе је истакла да је ова године проглашена и Годином борбе против насиља над женама, и то како породичног, тако и партнерског насиља.

"Партнерско насиље још није дефинисано у законима, али то ћемо ове године завршити. У исто време радимо и стратегијју борбе против насиља над женама, али и акционог плана како би донели и конкретне мере шта ћемо као држава да урадимо", навела је Михајловић.

Михајловић је рекла да владино Координационо тело за родну равноправност, на чијем је челу, са владиним и невладиним сектором ради у овом смислу, настоји да помогне женама како би основале фирме, дошле до повољнијих кредита...

Према њеним речима, с једне стране се настоји да се продуби борба против насиља у породици, али и у партнерском односу, а с друге да се жене економски оснаже.

"Поред законске регулативе, промена и измена породичног и кривичног закона, морамо да радимо и на стварању амбијента да жене раде", објаснила је додајући да је то онај амбијент за развој и женског предузетништва и запошљавање.

"Онда кад успемо да стопу запослености жена приближимо стопи запослености мушкараца, можемо да говоримо о постојању “фер плеја” и равноправности", подвукла је Михајловић на конференцији у културном центру "Рекс".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије