Мобинг на послу, радници ћуте из страха због отказа

Велики инвеститори у Србији мало плаћају запослене - не дозвољавају им да се синдикално организују и крше им основна права. Радници о томе ћуте јер се плаше отказа, тврде синдикати.

Одавно у Србији нема дражег госта од инвеститора. Да би га привукли да свој капитал увећава баш код нас спремни смо много тога да му дамо па чак и да платимо и до 10 хиљада евра за сваког запосленог. А за колико пара и под којим условима он после ради мало се зна. Синдикати кажу има на хиљаде случајева мобинга.

"Најдрастичнији пример је Јура где се крше права радника, недозвољава се да се синдикално организују, врши се страшан притисак на запослене. Запослени немају права да оду у тоалет, ко оде на боловање добије отказ, јер њима не треба болестан радник", каже председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић.

Из комапније "Јура" нема реакције. У Министарству рада кажу да су с њима о томе већ разговарали.

"Јако је тешко доказати да је неко добио отказ из овог или оног разлога или је трпео малтретирање ако не пријави", каже министар за рад Александар Вулин.

Каже да се често дешава да људи раде прековремено а да нису плаћени.

"Једини начин је да докажете јесте изјава човека којима није плаћен прековремени рад а који је приморан да ради. Ту изјаву не добијете јер се из разумљивих разлог плаши се да ће остати без посла", наводи Вулин.

Зато се таложе анонимне пријаве - али увек фали један доказ.

"Увек кад добијемо захтев од синдиката излазимо на терен инспекција рада, јер имамо на кога да се позовемо, инспекција рада се одазива на позив. Ми више од тога по закону не можемо. Једино можемо да вршимо само политички и сваки други притисак да и послодавац разуме да му треба синдикат јер прави добре и задовољне раднике и да је то корисно и за њега", каже Вулин.

Али радници кажу није им дозвољено ни формирање синдиката. Тврде да они који тај посао започну добију отказ, или послодавац сам формира свој синдикат.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије