Читај ми!

УНС: Влада да реши спорна питања приватизације Танјуга

Поводом изјаве представнице Агенције за привредне регистре Ружице Мачукат да "Новинска агенција Танјуг, која је угашена Владином одлуком, из регистра мора бити брисана као јавно предузеће, а потом и као медиј", Удружење новинара Србије позвало је Владу да хитно реши сва спорна питања у вези са статусом Танјуга.

"Уколико одлука Владе о правним последицама престанка Новинске агенције Танјуг није у складу са законом, како тврде поједини правни стручњаци, Влада би требало да је опозове и да имовину Танјуга без накнаде понуди новинарима Танјуга, како Закон о јавном информисању и налаже", наводи се у саопштењу УНС-а.

УНС је су саопштењу позвао Владу да приватизацију националне новинске агенције оконча на законит начин и уз поштовање права на једнаке могућности свих новинара и медијских радника.

Раније данас, представница Агенције за привредне регистре Ружица Мачукат изјавила је да Новинска агенција Танјуг која је угашена Владином одлуком, из регистра мора бити брисана као јавно предузеће, а потом и као медиј.

"Статус Танјуга прописан је одлуком Владе и престао је да постоји престанком закона. Мора бити брисан као јавно предузеће, а онда и као медиј. То мора да уради законски заступник", рекла је Ружица Мачакут у Београду на скупу о приватизацији медија, који је организовала Асоцијација медија.

Мачакут је додала да законски заступник мора да потпише и финансијске извештаје за прошлу годину.

Танјуг је одлуком Владе Србије у складу са Законом о јавном информисању и медијима престао да ради 31. октобра прошле године, јер у поступку приватизације у два круга није било заинтересованих купаца за ту агенцију.

Од одлуке о престанку рада, држава је из буџета уплатила Танјугу нешто више од 76 милиона динара за отпремнине за 152 запослена, као и за решавање правних последица престанка рада агенције.

Агенција је наставила да емитује вести и после одлуке о престанку рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије