Европски дан жртава

Организација Помоћ жртвама Европа је 1991. године, на предлог представника из Шведске, прогласила 22. фебруар Европским даном жртава са циљем да се последице које жртве криминалитета трпе учине видљивим широј јавности и да се друштво подстакне да ефикасније и потпуније заштити права жртава.

Од 1991. се широм Европе 22. фебруар обележава различитим манифестацијама. Виктимолошко друштво Србије је почело са обележавањем овог дана 2005. године.

Виктимолошко друштво Србије је поводом овогодишњег Европског дана жртава саопштило да у Србији свакога дана велики број грађана постане жртва неког облика криминалитета.

"Последице криминалитета тешко погађају свакога, а посебно осетљиве категорије, као што су жене, деца, стари, особе с инвалидитетом. Упркос позитивним променама на законодавном и институционалном нивоу у вези са заштитом жртава, одговарајућа помоћ и подршка још увек нису доступни на једнак начин свим жртвама. Такође, жртве су готово свакодневно изложене инструментализацији и злоупотреби од стране медија", наводи та организација.

У оквиру Виктимолошког друштва Србије од 2003. године функционише служба за жртве ВДС инфо и подршка жртвама. Служба је намењена свим жртвама криминалитета и кршења људских права.

Како наводи Виктимолошко друштво, од оснивања до данас, Служба је имала више од 5.000 контаката са жртавама (женама и мушкарцима) различитих облика криминалитета: насиља у породици, мобинга, прогањања, имовинских кривичних дела, претњи и других видова кршења људских права.

Права жртава дефинисана су Директивом ЕУ о успостављању минималних стандарда о правима, подршци и заштити жртава криминалитета, која би требало да осигура да све жртве криминалитета буду препознате и признате, да се према њима односи на једнак начин, без дискриминације, с уважавањем и поштовањем, и да им се обезбеде информације о њиховим правима.

Акционим плановима за Поглавља 23 и 24 предвиђено је да надлежни државни органи предузму потребне мере у циљу успостављања ефикасног система упућивања, информисања и пружања других видова помоћи и подршке жртвама свих облика криминалитета.

"У овом процесу, биће изузетно значајна међусобна сарадња државних органа, као и њихова сарадња са специјализованим и стручним организацијама цивилног друштва. Такође, изузетно је важна и улога медија, који информисањем грађана о постојећим службама за жртве могу помоћи да се олакшају последице жртвама кривичних дела", наводи Виктимолошко друштво.

Виктимолошко друштво Србије, Републичко јавно тужилаштво и Мисија ОЕБС-а у Републици Србији наставиће да пружају подршку и унапређују остваривање права жртава кривичних дела и надамо се да ћемо у томе имати подршку надлежних државних органа, партнерских организација, медија и друштва у целини, за општу добробит наших грађана, закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара