Закон о платама поделио синдикате и Министарство

Иако је нови Нацрт закона о систему плата у јавном сектору стигао пред синдикате, они не одустају од за сутра најављеног штрајка упозорења. Признају да су предложена решења углавном идентична онима из претходног нацрта. Коначно решење очекује се у суботу после састанка представника синдиката са премијером Вучићем.

Због тога што, како кажу, нема чврстих гаранција да ће закон остати у облику који им је сада понуђен, чиновници, лекари, библиотекари по препоруци синдиката сутра на један сат стају са радом.

"И прошли пут смо добили текст закона у коме је стајало – минули рад у складу са Законом о раду, па није усвојено. Шта је гаранција да ће овог пута бити другачије? Ко то нама гарантује да ће се поступити по ономе што је написано? Ако већ једном није – можда неће поново", каже председник Самосталног синдиката здравства Зоран Савић.

Министарка у чијој надлежности је писање закона, изненађена је реакцијом синдиката.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички казала је да не разуме зашто синдикати протестују против појединих решења у том нацрту с обзиром на то да им је он достављен јуче, а они потврдили да га нису ни видели.

"Зато остављам јавности на нагађање да ли је у питању недостатак комуникације или жеља да се пошаље нека порука, без обзира на то што је договор већ постигнут", рекла је Удовички.

У нови предлог уведен је 13. платни разред чиме су обухваћена и примања функционера.

Накнаде за одсуства и минули рад остају по старом, за шта су се синдикати и залагали, а регрес и топли оброк улазе у основну зараду.

Најгласније примедбе односе се на то што почетно очекивање синдиката није испуњено.

"Нема повећања плата. А чему закон без повећања плата? Сви су очекивали да ће овај закон о платним разредима успоставити неку праведност, да ће бити повећања плата, међутим, као што видимо, ако овај закон и посебни закони буду усвојени, биће иста ситуација као што је сад", каже Бранислав Павловић из Самосталног синдиката просвете.

Синдикати очекују да основица за обрачун зарада у читавом јавном сектору остане иста, док нови нацрт, кажу, даје могућност локалним самоуправама да је у складу са финансијским могућностима коригују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара