РФЗО: Нема кашњења у исплатама трудницама и за боловања

Републички фонд за здравствено осигурање саопштио је да нема кашњења у исплатама накнада зараде за време привремене спречености за рад због болести или компликације у вези са одржавањем трудноће.

Како је наведено, све исплате накнада зарада трудницама врше се у законом прописаном року уколико послодавац достави комплетну и уредну документацију, као и да је законски рок за пренос новчаних средстава 30 дана од дана када је послодавац доставио уредну и комплетну документацију.

РФЗО истиче да право на накнаду зараде за време породиљског одсуства није право из обавезног здравственог осигурања и да је оно регулисано Законом о раду.

Како је наведено, право на накнаду зараде за време породиљског одсуства регулисано је Законом о финансијској подршци породици са децом.

"За исплату накнаде зараде за време породиљског одсуства надлежани су органи локалне самоуправе, а у Београду, Секретаријат за социјалну заштиту који врши обрачун накнаде за породиљско одсуство, а не РФЗО", стоји у саопштењу.

На основу Закона о здравственом осигурању запослена трудница има право на накнаду зараде ако је привремено спречена за рад због болести или компликација у вези са одржавањем трудноће, односно трудничко боловање.

У случају привремене спречености за рад због болести или компликација у вези са одржавањем трудноће, накнаду зараде за првих 30 дана привремене спречености за рад, исплаћује послодавац из својих средстава у износу 100 одсто од основа за накнаду зараде.

У случају привремене спречености за рад због болести или компликација у вези са одржавањем трудноће, почев од 31. дана привремене спречености за рад, висина накнаде зараде обезбеђује се у износу од 100 одсто од основа за накнаду зараде, с тим што се из средстава обавезног здравствено осигурања обезбеђује износ од 65 одсто од основа за накнаду зараде, као и износ од 35 одсто од основа за накнаду зараде из средстава буџета Републике.

То значи да за време трудничког боловања почев од 31. дана привремене спречености за рад Републички фонд врши исплату накнаде зараде у висини од 100 одсто од основа за накнаду зараде, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара