Вирус Зика, надлежни у Србији у приправности

После Аустрије и Пољске, вирус Зика, који преноси посебна врста комараца, регистрован је и у Немачкој. У Србији, за сада, нема инфицираних, кажу у Институту за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут". Какве се превентивне мере предузимају у случају да вирус стигне и у Србију?

Прешао је океан, стигао до оближњих земаља, али не и у Србију. У нашој земљи до сада није регистрован ниједан случај вируса Зика, чак ни сумња на инфекцију.

Надлежни су, како каже директор Института "Батут" др Драган Илић, ипак приправни.

"Оно што можемо, евентуално, очекивати је да неко од наших грађана или неко од других грађана, из других земаља, који бораве у Србији, дођу са тог подручја са неким тегобама, које могу бити сличне тегобама које изазива ова вирусна инфекција, да се нађу овде код нас. Али, то није претња за остало становништво", каже Илић.

На београдском аеродрому, тамо где путници из тропских земаља најчешће улазе у земљу, нема појачане, већ само рутинске контроле. Ко са пута донесе и симптоме, попут повишене температуре, осипа, грознице или малаксалости, може се јавити граничној санитарној инспекцији, која стално дежура.

Министарство здравља је саопштило да санитарна инспекција очекује званична упутства Института за јавно здравље Србије, у вези са епидемиолошком ситуацијом, као и предлог мера које, евентуално, треба предузети. Инспекција је, како наводе, спремна да, у сваком тренутку, појача дежурство на аеродрому и примени предложене мере.

Иако је најбоља превенција одлагање пута у ризичне земље, више од 70 српских спортиста већ има резервисану карту за Олимпијске игре у Бразилу. У Олимпијском комитету Србије су опрезни, али не и забринути.

Шеф мисије тима Србије за Олимпијске игре у Рију 2016. Дамир Штајнер каже да је Олимпијски комитет довољно унапред добио основне инструкције за епидемиолошку ситуацију у Бразилу генерално, као и област Рија посебно.

"С друге стране, ми као национални комитет, имамо наше организације, здравствену комисију, у којој се налазе најпризнатији стручњаци из разних области медицине у земљи", додаје Штајнер.

Да би се из Рија вратили само са медаљама, олимпијци би требало и сами да се придржавају одређених упутстава.

"Неопходно је покрити тело дугим рукавима и дугим ногавицама, избегавати излагања комарцима, користити мреже, затварати просторије и, наравно, уништавати легла комараца", објашњава представница Светске здравствене организације у Србији Миљана Грбић.

Вирус Зика до сада је регистрован у више од 20 земаља. За њега нема лека, нити вакцине. Није смртоносан, али је врло опасан за труднице и бебе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије