Пренос матичних ћелија, важан сваки минут

У регистар потенцијалних давалаца коштане сржи уписано је око пет хиљада грађана Србије, што је недовољно. Свако од нас је потенцијално једини давалац који може да помогне некоме коме је неопходна трансплантација матичних ћелија. Тако су, за једну пацијенткињу која болује од акутне леукемије, ноћас стигле матичне ћелије чији је донатор пронађен у Светском регистру.

Курир са спасоносним матичним ћелијама стигао је летом из Париза. Одакле је кренуо и где живи човек који је одлучио да донира матичне ћелије, није смео да каже. Процедура преноса ћелија је строго утврђена, важан је сваки минут.

Авион је слетео са 35 минута закашњења, па је курир Данијел до Војномедицинске академије кренуо колима заједно са екипом РТС-а, уместо таксијем.

Данијел, већ девет година, сваког другог месеца волонтира као курир. Први пут је у Србији. О томе како је учествовати у спасавању живота није смео да прича, и то је део процедуре.

На ВМА, све је било спремно за трансплантацију коју је чекала пацијенткиња из Београда, оболела од акутне леукемије. Ћелије су биле спремне у двадесет пет до један, а пацијенткиња је прокоментарисала како "без овога излечења нема".

У овом случају, процес трансплантације трајао је око 20 минута, а матичне ћелије пацијенткиња је добила трансфузијом.

Начелник Института за трансфузиологију и хемобиологију ВМА проф. др Бела Балинт каже да постоје параметри који се прате после трансплантације, попут броја ћелија, леукоцита, тромбоцита.

"Наши резултати су компарабилни са свим резултатима из света. За око две недеље ћемо имати прве лабораторијске знаке о прихватању калема", наводи др Балинт.

Тим са ВМА, члан Европског удружења за трансплантацију, већ 20 година је акредитован да ради све облике трансплантације. Урадили су више од 1.000 интервенција са сродним даваоцем, а, од ноћас, и 45 са ћелијама несродног даваоца.

Проф. др Драгана Стаматовић, заступник начелника Клинике за хематологију ВМА, каже да одељење за трансплантацију коштане сржи има на располагању осам најсавременије опремљених стерилних соба.

"Данас имамо једну трансплантацију, у четвртак увече другу, следеће недеље трећу, од несродног донора", истиче др Стаматовић.

Свако ко жели да постане давалац коштане сржи може да се пријави у сваком институту за трансфузију крви. Захваљујући чланству Србије у Светском регистру, који има 25 милиона људи, лакше се проналазе донатори да помогну нашим болесним грађанима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара