Усамљени одликаш из Гокчанице

Лазар Цветковић, једини ученик осмог разреда ОШ "Милун Ивановић" у селу Гокчаница изнад манастира Студенице, добитник је Светосавске награде. Дечак који до школе у једном смеру пешачи готово десет километара, признање Града Краљева заслужио је свим петицама.

Четрнаестогодишњи Лазар, заједно са сестром Саром, сваког радног дана гази преко врлети да би стигао на час. У омаленој сеоској учионици, још од првог разреда, једини је ђак.

Лазар каже да се осећа као да је из краљевске породице, јер 12 наставника долази само због њега.

"Добра страна је то што се наставници посвете само мени, а лоше је што немам с ким да се такмичим. Некако, опуштен сам. Немам од кога да преписујем. То ми је најгоре", шали се млади добитник Светосавске награде.

Троје наставника му, наизменично, сваког дана држи дупле часове, а за наставу се припремају као да ће учионица од тридесет квадрата бити пуна ђака.

Наставница енглеског језика Маријана Дражовић каже да има утисак као да је учионица пуна.

"Као да смо усред Лондона, а не у неком сеоцету надомак Ушћа. Лазар је неко ко има широка интересовања, са којим можете, не само на матерњем, већ и на страном језику, да причате о актуелној политичкој ситуацији. Течно говори, има широк вокабулар, он је дете које можда живи ту где живи, али може да се носи са најбољим и најјачим ученицима градских школа", каже Дражовићева.

У целој школи у Гокчаници има свега десеторо ученика, а Лазар је први у њеној историји који је добио Светосавску награду.

"Мислим да сам Светосавску награду добио због одличног успеха, а не због тога што толико далеко путујем", закључује Лазар, који каже да му је ово признање добра препорука, али и обавеза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се