Боаје: Србија видно напредовала у реформи правосуђа

Србија је учинила видан напредак у реформи правосуђа и побољшању стања у правосудном систему, оценио је генерални директор Директората за људска права и владавину права Савета Европе Филип Боаје током састанка са министром правде Николом Селаковићем.

"Држава може да има модеран Устав, добре законе, али без независног, непристрасног и ефикасног правосуђа, нема и квалитетног правосудног система, а самим тим и поштовања људских права", рекао је Боаје, а саопштило Министарство правде.

Он је истакао да ће Савет Европе пружити сву експертску подршку Србији у оним областима у којима она сматра да јој је помоћ и подршка потребна.

Селаковић и Боаје су се усагласили да је за доследно поштовање људских права потребна правна предвидивост, што се постиже уједначавањем судске праксе, што када је Србија у питању, подразумева постојање једног апелационог суда са својим огранцима.

Министар Селаковић се, том приликом, захвалио директору на помоћи коју је Савет Европе пружио приликом израде Закона о заштити узбуњивача, и истакао да је Министарство правде добило позитивне оцене и на текст Закона о заштити права на суђење у разумном року, који је почео да се примењује 1. јануара.

Селаковић је навео да тај закон представља судску заштиту људских права и доприноси унапређењу људских права у Србији.

Селаковић и Боаје су разговарали о сарадњи Министарства и СЕ у области правосуђа, као и о новом пројекту "Правосуђе на темељима људских права", чији је циљ да подржи српско правосуђе у даљем спровођењу Акционог плана за реформу правосуђа 2013 - 2018, као и да мотивише судску власт да људска права угради у сваку своју одлуку.

Пројекат, који финансира Фонд за финансирање пројеката из области људских права,требало би да одговори на потребе правосуђа и допринесе дугорочној правној реформи у Србији, посебно инсистирајући на побољшању судијског дијалога између Европског суда за људска права у Стразбуру и домаћих судова по питању заштите људских права на националном нивоу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се