Агенција: Више захтева за покретање поступака

Прошле године, Агенција за борбу против корупције поднела је 217 захтева за покретање прекршајних поступака против политичких субјеката, што је 6,5 пута више него 2014. године, изјавила директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић.

На основу правоснажних пресуда Агенција је у 2015. години донела 27 решења којима политички субјекти губе права на добијање средстава из јавних изора намењених за финансирање редовног рада у 2016. години.

"Захтеви за покретање прекршајних поступака поднети су због различитих повреда Закона о финансирању политичких активности, а то може бити резултат интензивнијег рада Агенције, а може бити и резултат већег броја повреда закона", рекла је Бабић на панел дискусији "Финансирање политичких странака у Србији - ефекти контроле".

Бабић је истакла да Агенција тренутно контролише годишње финансијске извештаје политичких субјеката за 2015. годину и интензивно се пропрема за предстојећу изборну кампању.

Бабић је посебно нагласила да сврха деловања Агенције није само покретање поступака, већ превентивна активност, коју ће настојати да интензивира.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард истакао је да је добро што је смањен проценат прихода странака из јавних извора, у изменама Закона о финансирању политичких активности, али је додао да је није много урађено на прихватању других амандмана.

"Политичке странке морају прилоге из приватних извора да прикажу на транспарентан начин. Надам се да ће политичке странке применити ту препоруку, јер већа транспарентност повећава демократске капацитете друштва и ми ћемо са пажњом пратити то питање", рекао је Буркхард.

Заменик шефа Мисије амбасаде САД Гордон Дугуд, рекао је да, ради обезбеђења одговорности народних представника, не сме бити сумње да сви који обвљају јавну функцију, раде то у интересу грађана.

"Ту питање финансирања посаје кљично. Демократске институције уз јаке механизме одговорности могу да одрже економски развој", рекао је Дугуд и подвукао да се омогућавањем доступности информација о финансирању странака смањује приватни утицај на политичке представнике.

Дугуд је рекао да ће САД пружати подршку Србији у даљој изградњи капацитета за борбу протв корупције, али је указао да не сме Агенција за борбу против корупције да буде једина у тој борби.

"То мора да буде индивидуални напор свих грађана, који су подржани од широког круга институција, како би се обезбедиа транспарентност као кључна тачка у борби против корупције", закључио је Дугуд.

Иначе, прошле године Агенција је контролисала финансирање 40 политичких субјеката за 2014. годину, а по налазима, и даље су њихов доминантан извор финансирања средства из јавних прихода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара