Србија за три места напредовала на листи здравствених система

Захваљујући смањењу смртности новорођенчади и бољег приступа услугама здравствене заштите, Србија је на листи европских здравствених система за три позиције боља у односу на 2014. годину и заузима 30 позицију, саопштило Министарство здравља.

У саопштењу се наводи да је то наведено у овогодишњем извештају Европског здравственог потрошачког индекса.

Србија је остварила 81 бод више него прошле године што, према речима оцењивача из ЕХЦИ, представља највећи помак који је до сада остварила и једна држава у Европи.

ЕХЦИ анализира националне здравствене системе на основу 48 индикатора, који укључују области као што су права и обавештеност пацијената, приступ здравственој заштити, исходи лечења, обим и подручје услуга, превенција и коришћење фармацеутских производа.

Србија је до прошле године у том истраживању оцењивана као последње пласирана држава у Европи, наводи се у саопштењу и додаје да су осам земаља, све из Западне Европе, освојиле су више од 800 од максималних 1.000 бодова.

Иза њих на лествици са нешто мање бодова нашле су се друге четири развијене земље (Данска, Шведска, Француска и Аустрија), које из различитих разлога, наводи се, нису у потпуности достигле овакав резултат.

Прва на листи од земаља из централно-источне Европе је Чешка која тренутно заостаје иза Аустрије за само 14 поена.

Холандија је и даље земља која има најбољи систем здравствене заштите у Европи и једина је земља која је први пут, за 11 година мерења тог индекса освојила више од 900 поена.

Системи здравствене заштите у Европи показују константно побољшање, упркос сигналима упозорења услед строгих мера штедње у условима финансијске кризе, старења становништва и мигрантске кризе.

Стопе преживљавања у случајевима срчаних обољења, можданог удара и канцера су у порасту, наводи се у саопштењу.

Стопа смртности новорођенчади, која је можда најтранспарентнији појединачни индикатор, наставља да се смањује и то је главни закључак Европског здравственог потрошачког индекса (ЕХЦИ) за 2015. годину.

То истраживање се спроводи од 2005.године и представља водеће поређење за процену функционисања националних система здравствене заштите у 35 земаља, закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара