Зери: Жене са Косова на челу кампова ИД у Сирији

У Сирији се на страни тзв. Исламске државе бори више од 150 бораца регрутованих на Косову међу којима су 42 жене просечне старости 23 године, које су су прикључиле овој терористичкој органзацији.

Једна од њих је и Ћамиље Тахири која је, према писању главне уреднице приштинског Зерија Арбане Џара, и вођа женских кампова ИД у Сирији и Ираку.

Тахири је из Шипова код Митровице и тим путем је кренула са мужем који је погинуо као борац ИСИС-а. Ћамиље ипак наставља да служи "Исламској Држави", сада и као неко ко регрутује нове жртве међу женама и девојкама са Косова.

И данас живи у Сирији са двоје мале деце.

Шћипе Ајдини је после погибије мужа Синана Мује из Гњилана, успела да се врати из Сирије заједно са својом трогодишњом ћерком пошто, како се наводи, није хтела да врати косовска документа "Исламској Држави".

За Лауру Хусени Џара каже да је типична косовска тинејџерка која је са другарицама излазила у кафиће и барове, али није задавала много бриге родитељима који су били "отворених схватања".

"Узимала је такси и одлазила на састанке, у кафиће, са друштвом у град. Облачила се исто као и њене вршњакиње - често је носила мини сукље или фармерке. Била је врло модерна", испричао је Фаик Уксмајли, чији се син Арбнори њоме и оженио.

Док прича о Лаури сузе му се сливају низ лице. Све га се присећа седећи на дрвеној столици на балкону куће у Доњем Неродимљу, малом селу смештеном међу усевима који окружују Урошевац, трећи по величини косовски град.

Недалеко одатле се налази и највећа америчка војна база на Косову, "Бондстил”".

О свом сину Арбнориу и његовом млађем браит Алберту каже да су били друштвени и отворени исто као и Лаура, али да се после тога, прошле године са сво троје десило нешто страшно.

За свега неколико месеци, каже, сеоски хоџа и његова жена су им испрали мозгове.

"Сво троје су постали ортодоксни муслимани и одвојили се од пријатеља и круга људи са којима су до тада контактирали. Арбнори је пустио браду, обукао панталоне до листова и непрестано причао о Шаму, верском називу за Сирију", испричао је Уксмајли који каже да је тада све почело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара