Јанковић тражи од РЕМ да реагује због прилога РТС-а

Заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је да Регулаторно тело за електронске медије није предузело мере према РТС 1 због тога што је учинио препознатљивим децу у прилогу о поверавању деце једном од родитеља након развода брака, који је емитован у "Дневнику 2" и на "Интернет порталу РТС-а".

Поред тога што је емитовањем оваквог садржаја поступљено супротно дужности заштите малолетника и поштовању достојанства личности, предочена је и информација о судском поступку о породичним односима у овом случају, у коме би, сходно закону требало да буде искључена јавност, наводи се у саопштењу омбудсмана.

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), како се додаје, пропустило је да предузме мере према емитеру и након пријема информација о емитовању и објављивању прилога које су овом органу доставили подносилац притужбе и Заштитник грађана, већ је једина активност Регулаторног тела била одбацивање пријаве као неблаговремене.

Јанковићу се притужбом се обратио А. П, указујући да је на РТС 1 емитован прилог о поступку развода брака и поверавања деце једном од родитеља на самостално вршење родитељског права, у којој су његова деца учињена препознатљивим.

Омбудсман истиче да је пропуст РЕМ отклоњив, покретањем и вођењем поступка према емитеру због повреде права детета.

Заштитник грађана налази да је одлика одговорне власти да, у случају пропуста, упути извињење грађанину чије је право повређено и који је трпео штетне последице пропуста.

Јанковић поручује да ће вођењем поступка РЕМ допринети побољшању положаја деце у медијима и унапредити заштиту деце у медијском извештавању, као и да ће - предузимањем адекватних организационих и других мера - спречити понављање оваквих пропуста у будућности.

На основу свих утврђених чињеница и околности, заштитник грађана је дао препоруку и мишљења Регулаторном телу за електронске медије, у циљу отклањања утврђених пропуста у највећој могућој мери, унапређења рада органа управе и спречавања сличних пропуста у будућности, закључује се у саопштењу Саше Јанковића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије