Весић: Никада боља и плоднија сарадња СПЦ и Града Београда

Град показује велико поштовање према цркви, која је важан део нашег друштва. Трудимо се да је на све начине укључимо у рад градских служби и уважавамо њено мишљење, јер уколико она буде имала важно место, ми ћемо као друштво бити бољи, рекао је градски менаџер Горан Весић у Божићном интервјуу за радио "Слово љубве".

Горан Весић је рекао да осим што се редовно сусрећу са поглаварем Српске православне цркве и разговарају о важним питањима, попут тога где је у граду неопходно изградити богомоље, црквени великодостојници често су чланови градских одбора и тела, што до сада, како истиче, није био случај.

"Они ту нису само форме ради, већ дају огромну енергију и темпо у раду. На челу нашег одбора за Старо сајмиште налази се епископ славонски, владика Јован Ћулибрк, који је можда најбољи познавалац питања холокауста међу Србима. Његов предани рад и посвећеност града да Старо сајмиште коначно постане меморијални комплекс довели су до тога да смо за последњих годину и по дана постигли више него деценијама уназад. Раселили смо Централну кулу, обезбедили новац за израду пројекта реконструкције и најкасније следеће године почињемо са реконструкцијом", рекао је Весић.

Весић каже да је митрополит загребачко-љубљански Порфирије члан Одбора за подизање споменика Стефану Немањи коме председава председник Владе Србије Александар Вучић.

Додао је да се представник Богословског факултета налази у Управном одбору Фондације за младе таленте Града Београда којим се поносимо и који је почео да ради 1. јануара ове године.

Према његовим речима, власт је дужна да комуницира са свим важним сегментима и циљним групама друштва, а црква је једна од најважнијих. "Црква је део наше традиције, културе и идентитета и зато је за свако поштовање", нагласио је Горан Весић.

Осврћући се на одавање признања историјским личностима, градски менаџер је рекао да је веома срећан што је подигнут Споменик цару Николају и то у Девојачком парку, где се у 19. веку налазило Руско посланство.

"Он је био спасилац српске војске у Првом светском рату јер је запретио савезницима да ће Русија иступити из рата ако се не пошаљу бродови у Албанију по измучену српску војску. Русија је ушла неспремна у Први светски рат због Србије, а цар Николај је због тога изгубио и круну и главу. Београд је, после Париза, примио највише руских емиграната након револуције у СССР-у и они су донели много добра нашем граду", рекао је Весић.

"Ове године подићи ћемо и споменик Николају Краснову, чувеном руском архитекти, за којег се може рећи да је пројектовао пола Београда, а између осталог и зграду Владе Србије. На овај начин показујемо да као народ умемо да кажемо хвала", рекао је Весић.

Градски менаџер поручио је грађанима да на Божић размишљају о свим добрим делима које су учинили јер је то једино важно и то остаје.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара