Путеви углавном проходни, саобраћај отежан због снега

У целој Србији температура је испод нуле, а у већини места снег је престао да пада. Путеви су углавном проходни, али је саобраћај отежан. Зимске службе раде 24 часа. Апел грађанима да без преке потребе не излазе из својих домова.

Након јучерашњег снега и јаког ветра, током ноћи снег је престао да пада у већини места, а температура је испод нуле. Најхладније је било на Црном врху, где је измерено минус 19 степени.

У централним и јужним пределима висина снежног покривача креће се од 15 до 30 центиметара, а у Војводини до пет центиметара. Уз температуру у минусу и јак ветар, снег који је јуче падао у већем делу замље правио је проблеме путарима и грађанима.

Данас су у Србији сви путеви првог и другог приоритета проходни.

Како је Дробњак рекао за РТС путаре није изненадио снег у јануару.  

"У константној смо комуникацији са саобраћајном полицијом и инсистираћемо на додатној контроли адекватне зимске опреме", рекао је помоћник министра за друмски саобраћај Саша Стојановић.

У нишком крају нема застоја у саобраћају након синоћњих саобраћајних незгода код Алексинца које су направиле километарску колону.

У Полицијској управи су навели да је у току ноћи нормализован саобраћај на деоници ауто-пута између Алексинца и Ражња, у смеру ка Нишу.

На наплатној рампи код мотела "Наис", на ауто-путу од Ниша ка Београду, после поноћи поново је дозвољено кретање теретних возила.

И путеви до Златибора, Златара и Таре су проходни, на регионалим путевима има снега од два до пет центиметара. За камионе са приколицом и шлепере забрањен је саобраћај преко Дебелог брда и Каоне. 

Проходан је и путни правац ка скијашком центру Копаоник из правца Брзећа.

Апел Београђанима да не излазе из својих домова

На седници београдског Штаба за ванредне ситуације закључено је да је у свим јавним и јавно комуналним предузећима биће задржан четврти, максимални степен ангажовања и свакодневна дежурства, а сва механизација ће бити на улицама.

Донет је и закључак да је потребно преклапање што више смена како би се на улицама увек нашао одређен број људи који би их чистио.

Према речима градоначелника Београда Синише Малог, све екипе су на терену и све улице којима иде јавни градски превоз су чисте.

"Одржавамо улице првог приоритета и чистимо улице другог и трећег приоритета", рекао је Мали који је и командант Штаба за ванредне ситуације.

Апеловао је на грађане да не излазе из својих домова и да се што мање крећу с обзиром на то да нас очекује ледена киша.

"Посули смо улице натријум-хлоридом и калцијум-хлоридом и трећу ноћ за редом борићемо се против снега, а улице ће бити чисте", поручио је Мали.

У престоници су током ноћи очишћене све улице првог приоритета, а до краја дана без снега ће бити и остале. Бачено је око 1.000 тона соли. Градски превоз функционише без застоја.   

Иако се путеви чисте, возачима се саветује додатни опрез, јер је могућ и лед.

Иначе, министарка саобраћаја Зорана Михајловић је, на питање новинара да прокоментарише изјаву министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације Велимира Илића да путеви у Србији јуче нису били добро очишћени, рекла да због јаког ветра није било могуће имати комплетно чисте путеве, али да су сви путеви били проходни и да се то могло сваког тренутка проверити.

"Желим да захвалим свим путарима и у Београду и широм Србије који су се максимално трудили и учинили све што је било могуће", истакла је Михајловићева.

Илић је јуче изјавио да снег са путева није најбоље очишћен и има пуно застоја у саобраћају, због чега екипе на терену треба појачати, а из промета искључити велике камионе и шлепере.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара