Петарде – забава која може скупо да кошта

Забава с приротехником и ове године неке је скупо коштала. Најчешће се повређују деца. Да би се таква традиција прекинула, група грађана из Новог Сада покренула је кампању "Стоп петардама", а надлежни најављују строже казне.

Празничну атмосферу у породици Мијаиловић заменила је болничка. Првог јануара њихов десетогодишњи син је повређен када му је петарда, којом су се друга деца играла, експлодирала на руци.

Мајка повређеног дечака Јелена Мијаиловић каже да му је ампутиран врх кажипрста на левој руци, а има и фрактуру палца на тој руци. "И прст до њега је исто повређен, али није ништа страшно као на ова два", каже мајка повређеног дечака.

Два пацијанета са тешким повредама од пиротехнике и десетак са лакшим збринути су ових дана у Институту за мајку и дете. Лекари поново упозоравају да само једна петарда може да доведе до трајног инвалидитета.

"Дечак са озбиљнијом повредом је купио експлозивно средство, петарду тзв. 'црна удовица' у продавници која је је легализована за продају таквих средстава, међутим опет је дошло до повреде", каже др Нинослав Беговић из те лекарске установе.

У легалним трговинама је свакако сигурније куповати него на пијацама или путем интернета, али пракса показује да ни то није гарант безбедности.

У Националној асоцијацији за оружје уверавају да њихови чланови редовно контролишу квалитет производа које продају.

"Сваки производ има свој атест, колико има одступања у тим атестима, грешака и квалитета, ми најбоље што можемо да урадимо је да то све ставимо у подзаконску регулативу и под тзв. надзор, да ли се та законска регулатива поштује", каже председница Националне асоцијације за оружје Србије Зорица Суботић.

Да је поред добрих закона неопходна и ефикаснија контрола, сагласни су и грађани из Новог Сада који су више пута, па и данас, протестовали против петарди. Захтевају оштрије казне, па и забрану продаје.

"Кад сам шетао 1. јануара могао сам да видим кратере у земљи значи нису у питању обичне петарде него су динамитске неке варијанте, као да се такмиче ко ће да остави већи кратер у тлу", рекао је Владимир Јовановић из Групе грађана "Два минута тишине".

Следећу Нову годину могли бисмо да прослављамо по новим правилима. Бар када је о пиротехници реч. Предлог закона о јавном реду и миру који је Влада усвојила, предвиђа казне од 10.000 до 50.000 динара и рад у јавном интересу од 40 до 120 сати за оне који петардама угрожавају туђу безбедност или јавни мир.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара