Старе бољке муче српско здравство

Надлежни тврде да је у години за нама у здравственом сектору урађено много, док се грађани и даље највише жале на то што на многе дијагностичке процедуре и интервенције чекају од неколико месеци до неколико година.

У години за нама, много замерки било је на рад породилишта. Надлежни тврде да су много тога већ исправили.

"Прво смо променили однос према трудницама, исхрану смо побољшали, код нас се реновира дистрибутивна кухиња, делиће се храна за 25 одељења, радови од 300.000 евра, добили смо нову опрему, ширење капацитета за вантелесну оплодњу, ми смо још пре две године увели бесплатну, предложили смо министру да то буде на нивоу целе Србије и од данас важи", каже директор ГАК Клиничког центра Србије Александар Стефановић.

Епидурал је бесплатан али немамо довољно анестезиолога. Ту долазимо до још једног проблема. Иако је недавно промењен закон, па треба и мање бодова, ни то многима неће помоћи да у првим данима нове године испуне законску обавезу о обнови лиценце за рад.

Здравствени систем прошле године узбуркала је и најава да ће жене у здравству морати у пензију са 60 година и шест месеци - а замену многе немају.

"Овој болници фали 20 лекара, стално нам фале анестезилози, интернисти, радиолози, што се сестара тиче оне нам много недостају. Чак 215 сестара, средњих и виших сестара", каже директор Института за ортопедско-хируршке болести "Бањица" Зоран Башчаревић.

"Треба да проради то дијагностичко тестирање, а собзиром да ја тиме руководим, становиште и моје куће а и моје лично је да без обзира што сам испунила тај старосни услов, немам пуни радни стаж, да још могу да радим на овом проблему и наравно да сам на неки начин овој кући и даље колико толико неопходна", каже Мирјана Бранковић Магић са Института за онкологију и радиологију Србије.

Неки нису отишли у пензију, многи су добили посао, а одобрено је и 1.400 специјализација. Али, то није довољно да најболнија тачка здравства постане безболна.

Листе чекања у многим областима су краће, али се и даље, због недостатка капацитета, опреме и материјала, на поједине интервенције и операције чека и до неколико година.

Ресорни министар је, ипак, задовољан годином у којој је у Србију стигла и кубанска вакцина.

"Подсетићу вас само на буџетски фонд који смо основали и да је 24 деце већ било у иностранству на лечењу а 19 на дијагностици. Фонд тренутно има око два милиона евра, и данас се ради, одлучује о деци која ће отићи да се лече. Имамо 64 потпуно опремљена возила хитне помоћи, гама нож са преко 90 пацијената третирано а имамо и озбиљне планове за 2016-ту", каже министар Златибор Лончар.

Тендер расписан пред крај прошле године, у новој коначно означава почетак изградње Клиничког центра Србије, очекује се и укључивање приватног сектора у систем, али и да више од 160 здравствених установа добије лепши изглед.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се