Прве бебе у 2016. години

Прва беба у Београду је девојчица рођена у првом минуту Нове године у Гинеколошко-акушерској клиници у Вишеградској. У новогодишњој ноћи рођено је 18 беба, а "победу" су однели дечаци. Рођено је 11 дечака и седам девојчица. Прве бебе дечеци и у Новом Саду, Крагујевцу, Чачку...

У 2015. години у Београду је рођено 20.000 беба што је рекорд у последњих 30 година. А ако је судити по броју рођених беба и на почетку 2016. године, онда може да се каже да се "роде полако враћају" у Србију.

У Клиници за гинекологију и акушерство, Клиничког центра Србије, у првој секунди нове 2016. године, рођена је прва беба, девојчица Елена, тешка 2.950 грама. Беба, коју је на свет донела Наташа Радојевић, дугачка је 50 центиметара.

У новогодишњој ноћи рођен је и дечак Вук кога је родила Милина Петров.

Проф. др Александар Стефановић, директор ГАК КЦС у Вишеградској пожелео је срећну Нову годину и истакао да су у новогодишњој ноћи имали пуне руке посла.

"Србија је славила, ми смо имали пуне руке посла. Имали смо и прву бебу секунд после поноћи, то је био природан порођај. Оно што је важно и што је министар Златибор Лончар рекао јесте да је ове године рођено више од 20.000 беба и то је охрабрујућа вест", истиче Стефановић.

Градоначелник Београда Синиша Мали уручио је по 300.000 динара прворођеним бебама у Београду - девојчици Елени и дечаку Вуку, који су рођени на Клиници за гинекологију и акушерство у Вишеградској где се током ноћи родило још 16 беба.

Он је Елениној мајци Наташи Радојевић и мајци дечака Вука Милини Петров уручио ваучере од по 300.000 динара и беби пакете. 

У Новом Саду прва беба у 2016. години дошла је на свет минут после поноћи у породилишту "Бетања", а дечака и његову мајку Весну Фирић посетио је градоначелник Милош Вучевић.

Град је за прворођену новосадску бебу обезбедио новогодишњи поклон од 100 хиљада динара, а сва деца са територије Новог Сада рођена 1. јануара добиће по 50 хиљада динара.

Прва беба рођена у крагујевчком породилишту је дечак тежак 4.2 килограма. Мами Емини Шаћировић то је друго дете. Прворођена беба, од града је на поклон добила поклон честитку у износу од 100.000 динара.

Иначе, током 2015, у Крагујевцу је рођено, 2.390 беба. 

Прве две бебе рођене у новогодишњој ноћи у Чачку су дечаци. Према речима бабице чачанског породилишта Снежане Петронијевић, прва беба рођена је сат иза поноћи у 01.10 часова, а други најмлађи Чачанин стигао је на свет у 03.19 часова.

Првом детету које се родило иза поночи у Чачку поклон је јутрос уручио градоначелник града Војислав Илић. "Ради се о златнику који се традиционално уручује првој беби у Новој години. Драго ми је да је забележен пораст новорођенчади у последњих неколико година", рекао је Илић за Танјуг.

Иначе у чанском породилишту у 2015. години на свет је стигло 1311 малишана. 

У новогодишњој ноћи, два сата након поноћи, Весна Коцић из села Доња Трнава у прокупачком породилишту родила је девојчицу, прво дете рођено ове године у тој општини.

Према речима начелника Гинеколошко акушерског одељења прокупачке болнице Ненада Радмановћа, девојчица је тешка три килограма и 900 грама, а дугачка 53 сантиметара и треће је дете у породици Коцић.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се