Обнова дечје болнице захваљујући добротворима из Канаде

У Канади су стекли, а деци Србије оставили. Вест да су покојни Ђуро и Илинка Трифуновић из Хамилтона у Канади тестаментом оставили милион долара Институту за мајку и дете у Београду наишла је на опште одобравање, али и изненађење.

Гест брачног пара Трифуновић један је од најпозитивнијих догађаја у овој години, не само за запослене у Институту.

"Ја сам пре шест година била тамо на позив ујака, и он ме је замолио да му препоручим неку дечју болницу из Београда. Стицајем околности имала сам позитивно искуство са овом болницом док су ми деца била мала, никога нисам познавала, једноставно, то је било тако добро искуство што сам предложила ову болницу. У том моменту ни сама нисам знала о којој своти се ради, била сам изненађена, али веома ми је драго, што је на мој предлог то дошло у праве руке", каже рођака Трифуновића Јелица Радосављевић.

Већ су купљени апарати за лабораторију и метаболичке анализе, неуролошке прегледе, ортопедске интервенције. Трећи спрат Института за мајку и дете, који никада није реновиран, добија лепши изглед. Сређују се и подови, а у плану је и комплетна реконструкција три лабораторије.

"То је апарат за артроскопију који користим код деце и адолесцената углавном, представља једну минимално инвазивну процедуру", каже начелник Ортопедије, доктор Зоран Пауновић.

Начелница Службе за испитивање неуролошких и мишићних болести, докторка Ружица Крављанац, каже да је реч о апаратима намењеним лечењу деце која болују од епилепсије.

"Захваљујући овој донацији обезбедили смо два апарата. Један апарат је ЕЕГ, а други можда и значајнији, једини у региону који омогућава снимање док деца бораве у болници", каже докторка Крављанац.

Директор Института за мајку и дете Радоје Симић каже да ће се новцем брачног пара Трифуновић реконструисати цео трећи спрат.

"Налазимо се на трећем спрату солитера Института за мајку и дете, који има 14 спратова. Овде је било и биће три одељења: за имунологију, клиничку генетику, гастро са патологијом, тешка обољења, отуда је и одлука Управног одбора и рођаке породице Трифуновић да 13 милиона динара буде искоришћено за потпуну реконструкцију овог одељења", рекао је директор Института за мајку и дете.

Рођака дародаваца Трифуновића припрема се за одлазак у Канаду и због тога бележи готово сваки корак посете Институту за мајку и дете. Јер Трифуновићи у Канади желе да виде колико су велико дело учинили њихови Илинка и Ђуро.

До сада је Институту уплаћено 432.000 евра, а други део средстава биће искоришћен за куповину апарата за одељења за трансплантацију коштане сржи и трансфузију. О томе како утрошити поклоњен новац, одлучује велики тим.

"Прелеп је осећај, заиста је велика разлика, све оно док смо се договарали било је само у папирима, да су апарати стигли, да су помоћу једног већ извршене три сложене операције које се до сада нису радиле код нас, наравно да сам пресрећна", рекла је рођака брачног пара Трифуновић.

Ђуро и Илинка Трифуновић, који су у браку били 55 година, живели су и умрли у Канади. Ипак, жеља да помогну својој земљи није их напустила. То им је била и последња жеља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво