Отворена "Соба радости" у Заводу за васпитање деце у Нишу

У Заводу за васпитање деце и омладине у Нишу свечано јр отворена "соба радости", која је опремљена и преуређена у склопу новогодишњег хуманитарног Кока-кола каравана.

Захваљујући донатору, која је у 10 институција живот деце учинила мало лепшим, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да та деца могу слободно да кажу да су овде нашла љубав која им је недостајала свих година, а то је, истиче, оно што не може да се плати.

"Они то заслужују и они то могу да буду. Ми их не посматрамо као оно што сада јесу, ми их посматрамо, а "Кока-кола" је са нама, као оно што могу да буду, какви тек могу да буду. Ми од ове деце не дижемо руке, не окрећемо главу", рекао је Вулин.

Према његовим речима, Министарство рада ће следећу годину искористити да то буде година у којој ће завршити процес лиценцирања и уједначити читав систем, у коме ће и приватни домови различите намене, без обзира у ком делу Србије, имати исти квалитет услуга.

"Систем социјалне заштите мора да буде жив, мора да се прилагођава животу. Као што видите, овде постоји склониште, смештај, где ће малолетни мигранти без пратње родитеља моћи да нађу и заштиту, хлеб, јастук, медицинску пажњу, где ће моћи да нађу људе који ће бринути о њима, када већ нико други не брине", рекао је министар рада.

Вулин је додао да исти такав смештај за малолетне мигранте постоји у Београду, Суботици и где год да буде потребно, ићи ће се у корак са животом.

Вулин је рекао и да је његово Министарство и ове године том дому одредило шест милиона динара и нагласио да ће се идуће године наставити са радом.

"Све ово је важно, новац из министарства, локалне самоуправе, из донација, али најважније од свега оно што не можете да платите, потпишете, наредите, а то је однос запослених према нашим штићеницима, љубав коју показују, пожртвованост, њихов радни дан се никад не завршава", истакао је Вулин.

Генерални директор "Кока-кола" система Србија Александар Ружевић истакао је да је мисија те компаније да освежава, дели радост и да пружи помоћ свима којима је неопходна.

"Помогли смо да се у овој установи трансформише соба коју зовемо "соба радости" и учини је адекватном за све оне којима је другачији и оплемењенији простор неопходан, да би се осетили прихваћеним члановима друштва", рекао је Ружевић.

Посебно је истакао да је та "соба радости" оплемењена и књигама и да је мотив овогодишњег новогодишњег Кока-кола система прикупљање књига за установе тога типа.

Директор Завода за васпитавање омладине у Нишу Горан Станковић захвалио се Вулину што је, како је рекао, први министар који је обишао његову установу и нагласио да је добра сарадња са корпорацијским сектором допринела да се добар део те установе опреми преко потребним реквизитима.

"Тренутно имамо 15 штићеника, што је у складу са трансформацијом установе, иде се на смањење броја корисника. Завод за васпитање деце и омладине је и Центар за децу са проблемима у понашању и за прихват малолетних странаца и прихватна станица локалног карактера, капацитета 10 места за "децу улице", рекао је Станковић.

Завод за васпитање деце и омладине у Нишу једна је од 10 установа у којима су преуређене заједничке просторије за дружење, у којима ће деца моћи да проводе квалитетно време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво