Београд, укинута забрана продаје алкохола ноћу

Скупштина града Београда одлучила је да укине забрану продаје жестоких алкохолних пића, пива и пиротехничких средстава од 22 сата до шест ујутру.

Одборници су усвојили измене одлуке о радном времену занатства и трговине у Београду, којима се предвиђа брисање члана 11 те одлуке, који се односио на забрану продаје алкохола и пиротехнике од 22 сата до шест сати ујутру.

Та одлука ће, како се наводи, ступити на снагу осам дана од објављивања у службеном листу Града Београда.

Заменица градског секретара за привреду Маја Бајагић рекла је да забрана продаје алкохола није дала очекиване резултате.

Како је рекла, Унија послодаваца Србије изнела је податак да је у Београду промет опао за 30 одсто, а запосленост за 9,9 одсто, као ефекат увођења забране.

"Према истраживању Привредне коморе Београда, мера забране је имала лош ефекат јер је укинуто 300 радних места, односно посао је изгубила трећа смена", рекла је Бајагићева образлажући одлуку.

Критикујући измене одлуке, одборник ДС-а Зоран Алимпић рекао је да је забрана била непопуларна и контроверзна мера, која је изазвала незадовољство младих људи, али да постоје озбиљни разлози због којих је била уведена.

"Овакве мере се редовно примењују у великим европским градовима", рекао је Алимпић и додао је у огромној мери био смањен број људи којима је указана помоћ због алкохолизма у ноћним сатима.

"Јасно ми је да је ово популарна мера, али мислим да је овде кључан интерес државе да заради на продаји алкохола, јер је профит државе од продаје алкохолних пића велики", рекао је Алимпић.

Изменама одлуке предвиђено је и да на Бадњи дан, 6. јануара, продавнице прехрамбене робе морају да раде најмање од девет до 18 сати, док за Божић могу бити затворене.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво